Sterk Solliciteren
In een eerdere blog schreven we over het CV en de motivatiebrief. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat deze leiden tot een gesprek. Ook hier valt veel over te zeggen. Daarom verzorgde Nicolette Speerstra van EDGE Technologies op 21 januari de FRESH Talent Programme: Sollicitatie- & Onderhandelingstraining. Voor diegenen die het hebben gemist zetten wij de belangrijkste tips nog eens op een rijtje. Doe er je voordeel mee!
Om te beginnen vinden de eerste stappen voor een succesvolle sollicitatie al plaats al vóór het eerste gesprek. Zo is het aan te raden om een goede introductiepitch voor te bereiden. Daarnaast is het handig om jouw gesprekspartner vooraf te googelen, en op de hoogte te zijn van de laatste nieuwtjes over het bedrijf. Bereid ook minstens drie vragen voor, want zoals de titel zegt: het wordt een gesprek, en geen eenzijdig interview.
Een positief gesprek begint bij een goede eerste indruk. Het begint dus eigenlijk al wanneer je de voordeur inloopt en het eindigt wanneer je het pand verlaat. Daarom is het belangrijk om op tijd op locatie te zijn, tussen 2 en 10 minuten voor aanvang van het gesprek. Weet dus van tevoren precies waar je moet zijn en naar wie je moet vragen.
Zorg er overigens voor dat je er verzorgd uitziet en niet underdressed bent. Voor de heren: een pak -al dan niet met stropdas- is niet altijd noodzakelijk, maar wel aan te raden. Het verzorgt een plaatje en je laat zien dat je moeite doet om goed voor de dag te komen. Ben je niet zeker over de dresscode? Het is helemaal niet vreemd om de dress code na te vragen aan degene die jou uitnodigt.
Wanneer het eerste gesprek dan eindelijk van start gaat, is het gebruikelijk dat iedereen zich voorstelt. Time to shine! Begin jouw introductiepitch met je naam, leeftijd, woonplaats, studie en huidige beroep. Ook kan je kort iets vertellen over jouw privésituatie. Daarna behandel je op chronologische volgorde jouw CV. Je vertelt over jouw studiekeuzes, relevante stages/banen, en wat jou ertoe heeft gedreven om te solliciteren bij het bedrijf en de specifieke functie.
Na ieder zijn introductie zullen er veel vragen op je afkomen. Ook deze kan je in veel gevallen voorbereiden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je goed onder woorden kunt brengen waarom je geschikt bent voor de functie, en waarom het bedrijf jou moet aannemen. Ook moet je kunnen vertellen over jouw karakter, jouw positie in een team en jouw sterke en minder sterke kwaliteiten. Denk ook na over wat je zoekt in een nieuwe baan, wat je ervan verwacht en wat jouw ambities zijn. Naast goed kunnen antwoorden op vragen, is het belangrijk dat iedereen -ook jij- weet waar die aan toe is. Wees daarom eerlijk en oprecht over jezelf en jouw situatie, stel vragen en laat merken dat je enthousiast bent! Maar ook als het niet aan jouw verwachtingen voldoet is het prima om dat laten weten.
Meestal bestaat de sollicitatieprocedure uit meerdere gesprekken. Het kan zijn dat het tweede gesprek met nieuwe gezichten plaatsvindt, waardoor meer mensen binnen het bedrijf kennis met je maken. In dit geval zullen veel van de onderwerpen in het eerste gesprek opnieuw besproken worden.
Tenzij jouw gesprekspartner hierover begint, is het aan te raden om nog niet over arbeidsvoorwaarden te hebben. Soms is hier in de sollicitatieprocedure een apart gesprek voor, waar je jouw verwachtingen aan kan geven. Je krijg dan te horen wat ze je aanbieden, en aan de hand daarvan kan je altijd laten weten of je akkoord gaat. Je kan eventueel jouw voorkeuren aangeven, die het meestal eerst intern besproken zullen voordat ze ermee akkoord gaan (of niet).
Ook kan het gebeuren dat werkgever zich wat betreft salaris en arbeidsvoorwaarden houdt aan vaste schalen, afspraken of CAO’s. Je krijgt een aanbod toegestuurd die je kan accepteren of niet. Het is aan jou om initiatief te nemen en veranderingen te vragen, maar garanties zijn er niet. Houdt er rekening mee dat je als junior minder betaald krijgt aangezien je intern wordt opgeleid. Daarnaast ben je vaak niet de enige sollicitant, wat onderhandelen moeilijker maakt. Probeer je dus vooral te richten op de inhoud van de baan. Houd je in, probeer op z’n minst marktconform uit te komen om eerst door te groeien en in een later stadium meer te vragen. Ben je aangenomen en merk je dat er een gat is tussen het inkomen van mannen en vrouwen? Wees hier dan politiek over, en vraag of er bij de volgende salarisronde iets mogelijk is.
Ben jij toe aan een volgende stap? Kijk dan eens op het FRESH Career platform voor de meest interessante vacatures! Wij hopen dat deze tips jou helpen om met een gerust hart en met positieve uitkomst het sollicitatieproces te doorlopen.