FRESH Students | Column Nieuwe Beroepen in de Vastgoedwereld

In deze Column wordt maandelijks geschreven over nieuwe opkomende beroepen in de vastgoedwereld. Naast de vele beroepen die al jaren bestaan blijft de vastgoedmarkt zich ontwikkelen en komen er nieuwe beroepen bij. Lees deze maand over het nieuwe beroep, duurzaamheidsanalist.

Duurzaamheid is een steeds belangrijker topic, ook in het bedrijfsleven. Vastgoed is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de uitstoot van CO2. Met het oog op de toekomst is het dus belangrijk dat duurzaamheid zwaar mee wordt gewogen binnen alle takken van de vastgoedsector.

Vanuit de overheid komen er steeds meer reguleringen om de woningvoorraad te verduurzamen. Dit geldt voor zowel nieuwbouw als de bestaande bouw. Zo wordt duurzaamheid steeds zwaarder meegewogen in de waardering van een pand en moeten in 2023 alle kantoren minimaal energielabel C hebben. Deze toename van regels biedt ook kansen aan bedrijven die zich versneld aanpassen. Zo werken maatregelen, belastingen en scherpere normen als stimulering van duurzaam gedrag en zijn er subsidies die als positieve prikkel werken. 

Verduurzaamde objecten zijn energiezuiniger en beter verhuur- of verkoopbaar. Dit zorgt er samen met de reguleringen vanuit de overheid voor dat steeds meer bedrijven inzetten op duurzaamheid. Deze ambitieuze plannen moeten natuurlijk ook gefinancierd worden. Bedrijven willen hun uitstoot verminderen, vastgoedeigenaren hun vaste lasten laten slinken en institutionele beleggers willen investeren in duurzaamheidprojecten. 

Voor allerlei verschillende duurzaamheidsambities wordt aangeklopt bij een duurzaamheidsanalist. De precieze doelen zijn natuurlijk erg verschillend per organisatie en opdrachtgever, maar dat maakt deze opkomende functie ook erg interessant. Zo zijn projectontwikkelaars op zoek naar de meest kostenefficiënte manier om hun project volgens de duurzaamheidseisen van de overheid op te leveren, willen institutionele vastgoedinvesteerders hun portefeuilles verduurzamen en willen beleggers geadviseerd worden op het gebied van duurzaamheid bij een potentiële nieuwe deal. 

Een duurzaamheidsanalist helpt dus allerlei partijen met een duurzame visie om hun plannen te realiseren. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden en de bijkomende kosten. Vaak komen hier externe financieringen bij kijken, zoals een lening bij de bank of een institutionele belegger die vermogen wil investeren. 

Hoe word je duurzaamheidsanalist?
Het belangrijkste is een goede kennis in vastgoedbeleggingen. Er zijn diverse masters in vastgoed die een goede basis bieden. Ook zijn er binnen een studie in bedrijfskunde of finance vaak mogelijkheden om je te specialiseren in vastgoed. Aangezien duurzaamheid een actueel onderwerp is, zijn er op dit moment nog losse studies die vastgoed en duurzaamheid combineren. Wel is het mogelijk om een minor in de richting van duurzaamheid te volgen.  

Naast een interesse in vastgoed en duurzaamheid, heb je ook affiniteit met finance. Een groot deel van je tijd ben je bezig met analyses maken en daarnaast is kennis van de beleggingsmarkt en externe financieringsmogelijkheden erg nuttig. 

Nieuws

FRESH Students | Column Nieuwe Beroepen in de Vastgoedwereld

In deze Column wordt maandelijks geschreven over nieuwe opkomende beroepen in de vastgoedwereld. Naast de vele beroepen die al jaren bestaan blijft de vastgoedmarkt zich ontwikkelen en komen er nieuwe...

19 juli 2020

Bestuur 2020-2021 stelt zich voor ….. Bram Treffers

Bram Treffers – Marketing Mijn naam is Bram Treffers, 20 jaar oud en ben op het moment van schrijven woonachtig en studerend in Nijmegen. Vanaf september 2020 mag ik met...

19 juli 2020

Bestuur 2020-2021 stelt zich voor ….. Gerard van Smeden

Gerard van Smeden – Company Relations Vanaf september 2020 zal ik de functie Company Relations binnen het nieuwe bestuur van FRESH Students bekleden. Met een achtergrond Technische Bestuurskunde aan de...

19 juli 2020