Vier vragen aan Daan van der Hoeven | Envalue

 Kun je je zelf kort voorstellen?

Ik ben Daan, momenteel werkzaam als Team Lead van het Data & Analytics team bij Envalue. Met een achtergrond in bedrijfskunde, vastgoed en een sterkte affiniteit met IT-onderwerpen zet ik mij dagelijks in om de vastgoedmarkt slimmer en efficiënter in te richten. Mijn team en ik vormen het hart van Envalue en maken door de grootste hoeveelheid data op het gebied van vastgoed de sector inzichtelijk en transparant. 

Kun je meer vertellen over jouw persoonlijke groeipad binnen Envalue en welke kansen je hebt gekregen?

Binnen Envalue heerst een ondernemend karakter. Iedere collega is dagelijks bezig met kijken hoe we het als bedrijf beter kunnen doen. Inmiddels ben ik 3,5 jaar geleden met Envalue in contact gekomen en wist na een 10-weken durende onderzoeksstage vanuit de Research Master Vastgoed in Groningen dat deze cultuur mij perfect ligt. Vanuit een onderzoek naar de inzet van automatische waarderingsmodellen in de Industrial & Logistics markt ben ik doorgegroeid naar de rol Consultant. Als Consultant lag mijn specialisatie bij het ontwikkelen en verder brengen van technologische innovaties. Van het ontwikkelen van het grootste datanetwerk in de vastgoedsector en de beginselen leggen aan het Data & Analytics klantportaal; Envalue bood vanaf het begin de ruimte en vrijheid om hierop in te zetten. Een half jaar geleden heb ik vanuit deze ervaring de kans gekregen om het Data & Analytics team op te richten, waar we inmiddels met zes professionals en diverse achtergronden ons inzetten om de diverse technologische innovaties in een stroomversnelling te brengen.

Wat is jouw visie op de toekomst van AI in het vastgoed, waar staan we nu en waar kan het naartoe?

De toekomst van kunstmatige intelligentie ziet er veelbelovend uit en de mogelijkheden lijken eindeloos. We zien nu al diverse bedrijven die zich inzetten op AI-technieken met steeds ruimere mogelijkheden door toenemende computerkracht. Waar we nu al grote hoeveelheden gegevens slim inzetten om processen te automatiseren en inzichten creëeren die 15 jaar geleden onmogelijk leken, zal de toekomst nog meer mogelijk maken. Persoonlijk verwacht ik een bredere adoptie van AI in de diverse onderdelen van de vastgoedsector. Van het automatiseren van administratieve processen en het uitgebreider en nauwkeuriger modelleren van toekomstige ontwikkelingen tot het stimuleren van duurzaam gedrag door het energieverbruik binnen objecten te optimaliseren.

Vanwege overwegingen in termen van privacy, beveiliging en een overafhankelijkheid van AI geloof ik er echter niet in dat diverse beroepen binnen vastgoed volledig zullen verdwijnen. Waar AI de vastgoedsector slimmer en efficiënter kan gaan maken, blijft het nodig om de vertaalslag te maken naar de vastgoedmarkt. IT en AI-affiniteit is vanuit dat perspectief in de toekomst extra belangrijk.

Waar staat Envalue over 10 jaar?

In tien jaar tijd zie ik Envalue zich ontwikkelen tot de toonaangevende innovator in de vastgoedsector. Als ik zie wat het Data & Analytics team van Envalue in de relatief korte periode sinds Envalue is opgericht al heeft gerealiseerd, heb ik hoge verwachtingen voor de toekomst. Een goed voorbeeld hiervan is hoe we op gebied van duurzaamheid de gehele gebouwde omgeving inzichtelijk kunnen maken om zo te controleren hoe we ervoor staan richting de Paris Proof normen. Zo hebben we voor ieder vastgoedobject relevante ESG-datapunten beschikbaar. Op basis van deze datapunten is het mogelijk om vast te stellen wat het kost, maar ook wat het opbrengt, om de gebouwde omgeving Paris Proof te krijgen. Dit soort inzichten worden richting de toekomst des te belangrijker.

Een ander voorbeeld is geautomatiseerde waarderingen. Waar we op dit moment in staat zijn om het grootste deel van de gebouwde omgeving te voorzien van een geautomatiseerde waardering en dit updaten per kwartaal, verwacht ik dat dit door verdere innovatie op een steeds kleiner interval mogelijk is. In tien jaar tijd zijn we wellicht zelfs in staat om een dagkoers af te geven.

Nieuws

Terugblik: Primevest / Career Monitor borrel

Tijdens de FRESH borrel bij Brouwerij Troost van afgelopen week hebben wij enkele FRESH’ers extra vrolijk het Hemelvaartweekend ingestuurd. Het was namelijk tijd om de uitkomsten van de FRESH Career Monitor 2024...

22 mei 2024

Vier vragen aan Anouk de Brabander | Houthoff

Kun je je zelf kort voorstellen? Mijn naam is Anouk de Brabander en ik werk nu zo’n 5,5 jaar als advocate op devastgoedpraktijk bij Houthoff in Amsterdam. Mijn werkzaamheden bestaan...

14 mei 2024

Vier vragen aan Anne Wiersma | Greystar

Zou je jezelf kort willen voorstellen? Ik ben Anne Wiersma en Senior Director bij Greystar. In 2018 ben ik bij Greystar begonnen als Associate in het Investment team. Hedendaags geef ik leiding aan...

22 april 2024