Terugblik International Challenge – Dubai & Abu Dhabi

Om jullie een idee te geven hoe de international challenge er dit jaar aan toe is gegaan hebben wij voor jullie een kort reisverslagje gemaakt. Dit geeft een sfeerimpressie van de tijd die wij daar gehad hebben. 

Dinsdag 2 mei – Kick-off day 

De kick-off vond plaats in Delft bij het Kabeldistrict, een gebiedsontwikkelingsproject van Kondor Wessels Vastgoed. Op deze dag verzamelden alle FRESH’ers die meededen aan de international challenge voor een rondleiding van de locatie. Op het terrein van de voormalige Nederlandse Kabelfabriek verrijst de komende jaren een levendige Delftse stadswijk aan de Schie, met een optimale combinatie van werken en wonen. Een plek die inspireert en in beweging blijft. Met in het hart de karakteristieke fabriekshallen, waar ook nu al innovatieve ideeën ontstaan en worden uitgevoerd. Met dit project als uitgangspunt werden de FRESH’ers in vier groepen verdeeld met de thema’s: smart environment, smart building systems, smart resilience & inclusivity en smart mobility & infrastructure. Na de rondleiding over het Kabeldistrict kon er aangeschoven worden op het terras van stadsbrouwerij De Koperen Kat, waar de middag afgesloten werd met een bierproeverij.  

Donderdag 4 mei – Vertrek naar Abu Dhabi 

Op donderdag 4 mei was het dan eenmaal zo ver, de international challenge kon beginnen. Om 9:30 verzamelde de groep op Schiphol om de reis naar Abu Dhabi te starten. Na een lange vlucht inclusief tussenstop op de luchthaven van Istanboel arriveerden we in de vroege uurtjes op plaats van bestemming.  

Vrijdag 5 mei – Aankomst Dubai 

Met een busje vertrokken we van de luchthaven van Abu Dhabi naar het hotel in Dubai. De reis van 1,5 uur was voornamelijk door de woestijn waar langs beide kanten van de snelweg bomen geplant waren die middels een irrigatie systeem konden overleven in het droge woestijnklimaat. In de verte was Dubai al te zien vanwege de hoge gebouwen die steeds groter werden bij benadering. Toch was de Burj Khalifa nog niet te zien en wachtten de deelnemers met spanning af wanneer het hoogste gebouw van de wereld dan eindelijk tevoorschijn zou komen. Bij aankomst in het hotel was het nog te vroeg om in te checken. Na wat wachten bij het zwembad konden we inchecken en doorgaan naar de lunch. In de avond werden we bij het FIVE Palm Jumeirah hotel verwacht voor het avondeten. 

Zaterdag 6 mei – Sustainable city 

Op de tweede dag stond een bezoek aan Sustainable City, de eerste volledig Net Zero Energy stad  in Dubai, op de agenda. Dit is een ontwikkeling waarbij er verschillende innoverende duurzaamheidsmaatregelen zijn toegepast om zo de CO2-uitstoot te verminderen. Ondanks de enorme hitte hielden de FRESH’ers de wandeling door de duurzame stad het aardig vol. Voor de lunch konden we aanschuiven in een leuk cafeetje waar we ook de laptops open konden slaan om nog even aan de case te werken. In de middag konden de deelnemers een rondje lopen door Business Bay, waar ook het beroemde Opus, ontworpen door Zaha Hadid, staat.  Vervolgens was er ook nog tijd om rond te struinen door Downtown Dubai en de Dubai Mall, hier waren de welbekende Dubai fontein en de Burj Khalifa van dichtbij te bewonderen. In de avond aten we in het hotel zodat er genoeg tijd was om rustig aan te kunnen voorbereiden op een avondje stappen.  

Zondag 7 mei – Dubai Marina  

De vermoeidheid van de lange reis en het avondje stappen was behoorlijk toegeslagen en daarom kwam een ochtend uitslapen heel goed van pas. Het programma begon pas in de middag met lunch bij een pizzeria op het strand waar we de middag even een dipje konden nemen in de zee. Vervolgens reisden we af naar Dubai Marina waar we met de hele groep op de boot konden stappen voor een avondje varen langs de kust van Dubai. Tijdens deze trip op de boot was er ook gelegenheid om te zwemmen en te barbecueën. 

Maandag 8 mei – Wasl 

Op maandag 8 mei konden de deelnemers in de ochtend na het ontbijt werken aan de case. Daarnaast was er ook genoeg tijd om nog even een workout te doen of even lekker te zonnen langs het zwembad. Vervolgens reisden we met z’n allen met de metro naar een restaurant voor de lunch. Het restaurant was net naast het hoofdkantoor van Wasl, een lokale ontwikkelaar die grotendeels in handen is van de lokale overheid. Bij Wasl kregen we uitleg over één van de grote maquettes die in de foyer van het gebouw te zien zijn. Vervolgens kregen we een presentatie over het bedrijf en mochten we al onze vragen stellen over de ontwikkelingen van het bedrijf. Daarna stond er een project bezoek op de planning, de Wasl tower, een ontwikkeling van Wasl die ontworpen is door UNStudio. Omdat UNStudio een Nederlands bedrijf is werd de introductie over het gebouw en ontwerp in het Nederlands gegeven door een architect die overgevlogen is naar Dubai gedurende de voortzetting van de bouw van deze toren. De dag sloten we af met een bezoek aan de Burj Khalifa waar we vanaf een hoogte van 800+ meter de hele stad konden zien. 

Dinsdag 9 mei – ME/Rex Investments 

Op dinsdag 9 mei stond een bezoek aan ME/Rex Investments op de agenda. ME/Rex onderscheidt zich door het herontwikkelen van mislukte projecten. Het eerste project dat we bezochten was daar een voorbeeld van. Een openlucht winkelcentrum wat hier in Nederland heel erg normaal is, maar in Dubai niet veel consumenten aantrok vanwege de hoge temperaturen buiten. Het hele gebied werd opgekocht en er werd een nieuwe invulling gegeven door een nieuw programma van eisen op te stellen. Het tweede project was een concept waarbij een lange boulevard was ontworpen langs het strand met aan de andere kant van de boulevard modulaire en demontabele gebouwen wat ruimte bood voor verschillende horeca gelegenheden. Echter was ook dit project niet een groot succes en werd er een nieuw concept ontwikkeld. Het nieuwe concept bestaat uit grotere beachclubs die gerund worden door bekende horecagelegenheden uit het buitenland. Denk hier aan bekende beachclubs uit Saint Tropez of Ibiza. In de avond ging de hele groep naar Old Town Dubai voor het avondeten. Na een wandeling over de markt sloten we de dag af met een drankje bij February 30, een beachclub op het West Beach van de Palm Jumeirah.  

Woensdag 10 Mei – Case presentaties 

De voorlaatste dag van de international challenge begonnen we met een ochtendje voorbereiden voor de presentaties van de case die online plaats zouden vinden voor de sponsoren: Kondor Wessels Vastgoed en Spring Real Estate. In een vergaderruimte in een hotel in Downtown Dubai werkten alle groepen nog de laatste ideeën voor de presentatie uit. Na een leuke en inspirerende presentatie ronde konden de deelnemers zelf een leuk plekje kiezen voor de lunch, sommigen bleven nog even in Downtown Dubai en anderen gingen direct naar het hotel. Met 42 graden was dit toch wel de warmste dag van de hele reis en zochten de meesten verkoeling in het zwembad. Voor het avondeten hoefden we niet ver te reizen want we konden dineren in een hotel op 5 minuten loopafstand. De laatste avond in Dubai werd afgesloten met een tour langs alle kamers van de deelnemers waar telkens weer een feestje werd gebouwd op elke kamer, al met al een leuke afsluiter. Sommige deelnemers vonden het daarna nog een goed idee om het feestje door te zetten in een club dichtbij het hotel.  

Donderdag 11 Mei – Woestijn en Abu Dhabi 

De volgende ochtend splitste de groep in tweeën. Een deel werd al vroeg opgehaald om met de bus naar Abu Dhabi te rijden. Deze groep had de gelegenheid nog langs alle bezienswaardigheden van Abu Dhabi te gaan, zoals het Louvre Abu Dhabi en de Abu Dhabi Mall. De andere groep deelnemers kon niet wachten om de woestijn onveilig te maken. Na een lange rit in grote 4×4’s arriveerden we in de woestijn waar er in buggy’s door de woestijn gecrosst werd. Na deze onvergetelijke ervaring reden ook deze deelnemers in de 4×4’s naar Abu Dhabi. In Abu Dhabi werd er eerst geluncht. Vervolgens stond een bezoek aan een heel indrukwekkende moskee op de planning. Ondanks de grote menigte die de moskee aantrok, werd iedereen heel stil tijdens het lopen door de moskee. De dag, maar zo ook de reis, sloten we af met een diner op een dakterras in Abu Dhabi. Tom bedankte nog de IC commissie voor hun inzet met mooie woorden en een klein geschenk.  

Vrijdag 12 Mei – Terugreis 

De terugreis begon al in de vroege uren op vrijdag. Met taxi’s ging de hele groep naar de luchthaven van Abu Dhabi. Na een tussenstop op dezelfde luchthaven als op de heenreis in Turkije werd de reis naar Nederland voortgezet. Op vrijdagmiddag kwamen de deelnemers aan op de luchthaven en was het dan toch echt tijd om afscheid te nemen en weer naar huis te keren.  

Vrijdag 2 juni – Terugkomdag Spring Real Estate 

3 weken na de reis werden de deelnemers van de international challenge verwacht op het kantoor van Spring Real Estate in Amsterdam. Het voelde toch wel een beetje als een reünie en iedereen was blij elkaar weer even te kunnen zien. Op de terugkomdag werden we ontvangen met het kenmerkende welkomstdrankje van Spring, een glaasje bubbels met een framboos en muntblaadje. De groep kreeg een presentatie van Peter van Dingen, partner Design & Build, over wat er binnen deze onderneming van Spring allemaal gebeurd. Een van de projecten van Design & Build binnen Spring Real Estate werd besproken. Voor dit project moesten de deelnemers ook een ontwerpoplossing uitwerken. Voordat deze oplossingen gepresenteerd werden kregen we een rondleiding op de projectlocatie. Na de presentaties was het tijd voor de borrel. Zo werd de dag op het kantoor bij Spring Real Estate afgesloten.  

Nieuws

Stage- of afstudeeropdracht bij het Kadaster

Benieuwd hoe een stage- of afstudeeropdracht eruit ziet bij het Kadaster? Doe onderzoek naar winkelleegstand, herinrichting van stedelijke gebieden of ruilverkaveling. Maak tijdens je stage gebruik van de schat aan...

23 mei 2024

Terugblik FRESH Open Padeltoernooi

Op donderdag 25 april werd het FRESH Open padeltoernooi gehouden, een sportief evenement waar zowel deelnemers van bedrijven als FRESHers aan deelnamen. Na een korte introductie van de deelnemende bedrijven...

2 mei 2024

Terugblik FRESH career event

Het FRESH Career Event 2024, gehouden in Hotel Arena in Amsterdam, was een leuke dag waarbij interactie en toekomstvisies binnen de vastgoedsector centraal stonden, specifiek gericht op de carrièremogelijkheden voor...

11 april 2024