Terugblik FRESH Consultancydagen

Dag 1: Fakton

Afgelopen donderdag was het dan eindelijk zo ver, de aftrap van de consultancydagen; het eerste tweedaagse evenement van dit FRESH-jaar. Met ruim 20 studenten werden we om 10 uur ’s-ochtends welkom geheten in het fraaie kantoor van Fakton, gelegen op de 22ste verdieping van het Rotterdamse World Trade Center. Nadat iedereen enkele minuten de tijd had gekregen om zich te vergapen aan het uitzicht over de Rotterdamse skyline, was het woord aan Jules Sanders, Anneke Franssen en Roza Kooter.  Zij namen de tijd om Fakton als bedrijf voor te stellen en gaven uitleg over het eerste onderdeel van de case.

Het thema van de case betrof de aanstaande gebiedsontwikkeling Warande – fase 2 aan de zuidkant van Lelystad; een van de grotere projecten waar Faktonmomenteel als consultant bij betrokken is. De opdracht was om de gemeente Lelystad ervan te overtuigen dat jullie team de meest geschikte ontwikkelaar was voor de te verkopen gemeentegronden. Om de gemeente hiervan te kunnen overtuigen diende elk groepje een voorstel te presenteren. De groepjes werd gevraagd om in dit voorstel eenstedenbouwkundige opzet en de financiële implicaties van deze opzet terug te laten komen. Na een uurtje hierover nagedacht te hebben was de tijd daar om te gaan lunchen. Dit bood deelnemers de gelegenheid om enkele mensen vanFakton, maar vooral ook elkaar beter te leren kennen. Voor velen was dit namelijk hun eerste FRESH-evenement.

Na een smaakvolle lunch, waar velen de gelegenheid benutten om ideeën uit te wisselen, was het de beurt aan Mels Wijsman om het laatste onderdeel van de case uit te leggen; om de gemeente Lelystad van jouw voorstel te overtuigen, moest ook worden nagedacht over het energievraagstuk. Welke duurzame energiebron is het meest geschikt voor deze ontwikkeling, en welke impact heeft het gebruik ervan op het financiële plaatje? Een uitdagend vraagstuk wat veel denkwerk vergt, waardoor de tijd voorbijvloog en het al snel tijd was om te gaan presenteren!

Onder toeziend oog van Erik Faber deden de vier groepjes tijdens hun presentaties een laatste inspanning om de jury van hun voorstel te overtuigen. Het moet gezegd worden dat de voorstellen dicht bij elkaar lagen, maar dat een doordachte stedenbouwkundige opzet uiteindelijk de doorslag gaf bij het kiezen van de winnaars. Na het bekendmaken van de winnaars en het bedanken van de betrokkenen bij Fakton voor hun enthousiasme en toewijding, sloten we de dag af met een gezellige borrel, inmiddels uitkijkend over een langzaam donker wordend Rotterdam. 

Niet lang nadat de zon helemaal verdwenen was, was het ook voor ons tijd om gedag te zeggen en de bus richting Amsterdam in te springen!

Dag 2, ochtend: CBRE

Op vrijdagochtend ging de wekker alweer vroeg. We zaten om 8 uur aan het ontbijt. Om half 9 stond iedereen klaar om naar het volgende bedrijf te vertrekken: CBRE. We baanden ons door een wit Amsterdam naar het hoofdkantoor van CBRE, ‘The Core’. Wat vroeger een Peugeotgarage was, is nu misschien één van de tofste kantoren van Amsterdam. CBRE heeft het zelf herontwikkeld en laat hiermee tevens aan opdrachtgevers zien tot wat zij allemaal in staat is. Na het ontvangst met een kop koffie vingen we al wat eerste blikken van het kantoor op. We kregen een presentatie over wat werken bij CBRE allemaal behelst, en daarna werd de casus die we gingen maken uiteengezet. We werden opgedeeld in twee partijen, die elk weer uit twee groepen zou bestaan: een huurder en een verhuurder. We gingen onderhandelen over een te sluiten huurovereenkomst tussen een techbedrijf en een vastgoedbelegger. Wat deze casus interessant maakte is dat beide partijen hun kaarten tegen de borst hielden, waardoor je niet goed door had wat de tegenpartij nu écht verlangde. We kregen de tijd om een korte businesscase voor onszelf op te stellen, aan de hand van een aantal voorwaarden. De huurders kregen vanuit hun managementteam een mandaat mee: een maximum bedrag aan huur- en renovatiekosten, een huurtermijn die maar een bepaalde lengte mocht hebben en het metrage dat benodigd zou zijn voor de toekomstige groei. Bij de verhuurder ging het om dezelfde aspecten, maar dan in het voordeel van de verhuurder. We voerden in totaal drie onderhandelingen, en daarna hadden we steeds even tijd om terug te gaan naar de tekentafel, om ons voorstel beter op de tegenpartij af te stemmen. Bij de eerste onderhandeling lagen we mijlenver uit elkaar wat betreft de huurprijs: de huurders zetten laag in en boden €150 per vierkante meter, waar de verhuurder zelf aan het rekenen was met €200 per vierkante meter! Uiteindelijk kwamen beide partijen nader tot elkaar en vonden elkaar op gemeenschappelijke gronden: een uitbreiding van het kantoor, duurzaamheid, een eerlijke huurprijs en een redelijke huurtermijn. Althans, dat dachten de huurders! Wat zij niet wisten is dat de verhuurder het doel had om het pand te verkopen, en daarom baat had bij een zo lang mogelijke huurtermijn tegen zo min mogelijk renovatiekosten. Dat waren dus de kaarten van de verhuurder die hij goed tegen zijn borst had gehouden. Dit soort onderhandelingen zijn aan de orde van de dag in de vastgoedmarkt, en dat maakt het tot een leerzame ochtend. De winnende partij ging naar huis met een mooie CBRE-goodiebag!

Na een lekkere lunch waarbij ook diverse medewerkers van CBRE zich hadden aangesloten kregen we een rondleiding door het kantoor. Er werd stilgestaan bij diverse bijzonderheden van het gebouw. Zo waren er een hoop materialen gebruikt die recycled zijn, en bleken er in het kantoor van 900 planten te staan! 

Dag 2, middag: Savills

Nadat we door CBRE waren uitgezwaaid was het tijd om door te gaan naar het laatste bedrijf van de Consultancydagen: Savills. Eenmaal aangekomen op de Zuidas voer de lift ons naar de 22e verdieping van de Viñolytoren, waar Savills kantoor houdt. We werden getrakteerd op een kop koffie en op een prachtig uitzicht over de stad. Nadat we kort hadden kennisgemaakt met de aanwezige mensen van Savills kregen we tijdens een presentatie te horen over Savills en al haar dienstverlening. Toen konden we de jas weer aandoen: om gevoel bij de stenen te krijgen werden we verwacht bij The Valley waar we van de makelaar een rondleiding kregen. Eenmaal terug op kantoor werd ook hier de casus uiteengezet. Na dat we in vier groepen van vijf FRESH’ers waren opgesplitst, gingen we een verhuuradvies geven aan een vastgoedbelegger die een lege kantoortoren had staan in de Houthavens in Amsterdam. Voor deze belegger moesten wij een concept voor zijn tien verdieping tellende kantoorpand bedenken wat goed zou aansluiten op de behoeften van de markt, en waarvoor we ook een mooie huurprijs konden vragen. Je moet met tal van aspecten rekening houden wanneer je een verhuuradvies voorstelt. Moet er voor de verhuur eerst iets aan het pand gebeuren? Wat voor huurders wil je aantrekken? Op wat voor kantoorconcepten zitten zij te wachten? En hoe ga je dat marketen naar de buitenwereld? En natuurlijk; hoe hoog is de huurprijs die je in rekening brengt? Al deze factoren maakten dit tot een multidisciplinaire casus waarmee de FRESH’ers vol enthousiasme aan de slag gingen. Na anderhalf strategisch denkwerk was het tijd om de verhuuradviezen te presenteren aan de opdrachtgever, die uit twee ervaren Savills-collega’s bestond. Zij stelden na iedere presentatie scherpe vragen over allerlei dingen waar je niet zo snel aan denkt bij het formuleren van een advies, maar waar je wel degelijk rekening mee dient te houden. Kun je zo maar een restaurant in de plint van een kantoorpand toevoegen? Met wat voor tijdlijn houd je rekening als je het kantoor gaat verbouwen? Deze vragen gaven extra context aan de uitdagingen die bij een verhuuradvies komen kijken. 

De jury ging in beraad, en wij begaven ons naar de vrijdagmiddagborrel van Savills, waar wij gezellig mochten aansluiten. Nadat de glazen gevuld waren was het aan de jury om een winnend team te verkiezen. Zij werden beloond met een kopie van ‘De Kantorenkoning’, een mooi boek over een spraakmakende zaak in de vastgoedwereld. Tijdens de borrel konden we met Savills-medewerkers spreken over wat hun werk zo leuk maakt en kregen we nog een rondleiding door het kantoor. En daarmee sloten we op grote hoogte de Consultancydagen af!

Wij bedanken onze partner Fakton, CBRE en Savills voor hun gastvrijheid en enthousiasme. We zijn weer een ervaring rijker en hebben nu een goed beeld van hoe het is om als consultant in de vastgoedsector te werken!

Nieuws

Terugblik inhousedag EDGE Technologies 

Op vrijdag 7 juni organiseerde EDGE Technologies een inhousedag voor FRESH Students. De dag stond in het teken van interactie en kennisdeling. Het was een mooie kans om een kijkje...

12 juni 2024

Terugblik FRESH Open Padeltoernooi

Op donderdag 25 april werd het FRESH Open padeltoernooi gehouden, een sportief evenement waar zowel deelnemers van bedrijven als FRESHers aan deelnamen. Na een korte introductie van de deelnemende bedrijven...

2 mei 2024

Terugblik FRESH career event

Het FRESH Career Event 2024, gehouden in Hotel Arena in Amsterdam, was een leuke dag waarbij interactie en toekomstvisies binnen de vastgoedsector centraal stonden, specifiek gericht op de carrièremogelijkheden voor...

11 april 2024