Werkstudentschap in het vastgoed

Misschien ken je het wel: Terwijl de agenda uitpuilt van alle studie deadlines, speelt er zo veel meer in jouw leven! Zo moet er brood op de plank komen, wil je al je vriendschappen onderhouden en leuke activiteiten ondernemen. Tussendoor moet je je ook nog voorbereiden op het leven na de studententijd. Uiteindelijk wil je natuurlijk een goede kans maken om binnen te komen bij een bedrijf dat jouw voorkeur heeft, en hoop je jouw droombaan te kunnen beoefenen. 

Er zijn verschillende manieren om op te vallen bij recruiters. Allereerst kan je jezelf onderscheiden door uitstekende cijfers op je diploma. Maar het helpt ook om een commissie- of bestuursfunctie te bekleden (bij FRESH) en relevante werkervaring op te doen in de vorm van een (afstudeer)stage of werkstudentschap. Over dat laatste willen we je graag meer vertellen.

Werkstudent zijn bij een relevant bedrijf heeft namelijk vele voordelen ten opzichte van een ‘normale’ bijbaan of stages. Bij een werkstudentschap doe je namelijk al meer ervaring op in de vastgoedsector die je niet krijgt bij een baan in, bijvoorbeeld, de horeca. Daarmee maak je je waardevol voor toekomstige werkgever, het staat goed op je CV, je bouwt aan je netwerk én je kan blijven voorzien in je levensonderhoud. Echter, bij de meeste bedrijven zijn stages alleen full-time mogelijk, wat voor velen niet te doen is naast een voltijds studie. Dus als je nog studeert, blijft een werkstudentschap een hele goede keuze om ook tijdens je studie (part-time) te werken aan jouw toekomst.

Oftewel: Een functie als werkstudent bij een bedrijf sla je twee vliegen in één klap! Maar hoe word je nu werkstudent? Het antwoord ligt natuurlijk iets ingewikkelder dan ‘gewoon solliciteren’. Want er zijn vele werkstudentschappen beschikbaar bij uiteenlopende bedrijven. Het belangrijkste is om een bedrijf en functie te kiezen die bij jou en jouw interesses passen. Stel nou dat je nog niet helemaal weet waar je interesses liggen, dan zou je kunnen kiezen voor een grote corporate waarbinnen je kan rouleren tussen verschillende functies. 

Waar veel studenten vaak moeite mee hebben is het zoeken naar een passende functie binnen een bepaald bedrijf. Je kan natuurlijk op zoek gaan naar openstaande vacatures via Indeed, LinkedIn, het FRESH career platform, of de website van het bedrijf zelf. Maar je kan vaak nog veel beter regelrecht contact opnemen met het betreffende bedrijf waar jij zou willen werken. Vaak hebben bedrijven namelijk wel plek voor een werkstudent, maar maken ze hier geen vacature voor aan. Ze gaan dus niet actief op zoek naar een werkstudent. Als je dus al weet bij welk bedrijf je een werkstudentschap zou willen aangaan, dan kan je het beste zelf contact opnemen met het bedrijf en vragen naar openstaande functies voor werkstudenten. Zij zullen je dan vertellen welke functies er open staan, waarna je voor jezelf kan nagaan of dit bij je past en eventueel een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Verder moet je niet te hoge eisen stellen aan een werkstudentschap, want de functies die vastgoedbedrijven aanbieden aan studenten zijn veelal nuttig voor op je CV. Wees dus niet te kritisch!

Veelal verdien je als stagiair of werkstudent niet veel. Onderhandelen over het salaris heeft vaak geen zin omdat de lonen al vast staan. Vaak, vooral bij grotere bedrijven, verdient elke werkstudent evenveel ongeacht je werkervaring, leeftijd of studieachtergrond. Het advies is dan ook om je niet te hard te focussen op het salaris dat je wordt aangeboden maar op de relevante werkervaring die je met het werkstudentschap opdoet wat je in de toekomst weer verder brengt. 

Zit je in de laatste fase van je bachelor of de beginfase van je master? Dan hopen we dat je iets aan deze tips hebt gehad!

Nieuws

Meld je aan voor het FRESH Students bestuur ’23-’24!

Ben jij ambitieus, sociaal en een echte teamplayer? Wil jij jouw netwerk een boost geven en in aanraking komen met vooraanstaande bedrijven in het vastgoed? Dit is je kans! FRESH...

8 maart 2023

Terugblik Beleggersdagen

Ook dit jaar organiseerden we weer de Beleggersdagen voor de FRESH’ers met een interesse in de beleggerswereld binnen de vastgoed sector. Dit jaar zijn we langs 4 van onze partners...

22 december 2022

Terugblik ABN AMRO Inhousedag

Al weer een tijdje geleden organiseerden we samen met ABN Amro de Inhousedag. Ook deze editie was weer een groot succes! Met zo’n 20 studenten waren we om 9 uur...

6 december 2022