Interview Fokko Dekker
Wie bent u, waar bent u werkzaam, en wat is uw functie?
Mijn naam is Fokko Dekker. Ik ben werkzaam als relatiemanager bij ING Real Estate Finance waar ik verantwoordelijk ben voor het verstrekken van vastgoedfinancieringen aan grote institutionele spelers die in de Nederlandse vastgoedmarkt beleggen.
Waarom heeft u ervoor gekozen om deel te nemen aan het FRESH-mentorprogramma?
Omdat ik het leuk vind om in contact te blijven met studenten de vastgoedprofessionals van de toekomst. Het is mooi op mijn ervaringen te kunnen delen met de studenten die ik begeleid en alle mogelijke uitdagingen die op het pand van een student komen met mijn mentees te bespreken.
Ik vind het fijn om jongeren mijn kennis en netwerk aan te kunnen bieden en mijn ervaringen te delen. Ik zou het als master student ook heel fijn gevonden hebben om iemand te kunnen benaderen voor alle specifieke vragen die ik toen had.
Hoeveel jaar doet u dit al?
Ik heb twee jaar geleden ook iemand begeleid, wat ik ontzettend leuk vond. Uiteindelijk is diegene ook bij ING komen werken en ben ik bevriend geraakt met deze persoon wat dus een ontzettend leuke ervaring was.
Wat vindt u zo leuk aan het contact met studenten die zich in de eindfase van hun studie bevinden?
We hebben dezelfde interesse, namelijk affiniteit voor vastgoed. Daar praat ik veel over met de studenten en uiteraard nog over tal van andere zaken, maar het vastgoed is daarin wel het belangrijkste element. We zijn allemaal sociale dieren en we hebben allemaal behoefte hebben aan sociaal contact en interactie wat in tijden van Covid niet altijd gemakkelijk is. Het is fijn om dan met elkaar van gedachten te kunnen wisselen en iemand te kunnen helpen.
Op welke manier wilt u een bijdrage leveren aan de student door middel van uw mentorschap?
Door er voor de student te zijn en als sparringpartner te fungeren voor alle vragen die hij of zij heeft. Ook kan ik mijn netwerk aanbieden aan de student als diegene bijvoorbeeld voorgesteld wil worden aan een bepaald bedrijf of misschien zelfs een keer een dagje mee wil lopen. Daarnaast is het uiteraard leuk om te mogen meedenken over kansen en mogelijkheden en te sparren welke sub sectoren binnen de vastgoedsector interessante opties zijn voor de student om later in te kunnen werken.
Verder denk ik mee met het de scriptie onderwerpen en eventuele vervolg banen. Met name de switch maken van 10 jaar studeren naar het werkende leven is toch een redelijk grote stap. Daarbij is het fijn, om tips en tricks te krijgen van iemand die dat eerder gedaan heeft en in dezelfde sector werkzaam is. De mentees kunnen mij in ieder geval altijd bellen of mailen.
Hoe vaak spreekt u uw mentee gedurende het mentortraject?
Dit jaar begeleid ik twee studenten. Beide spreek ik ongeveer 1 keer in de anderhalve maand.
Welke tips geeft u mee aan studenten die geïnteresseerd zijn in uw specialisatie binnen de vastgoedbranche?
Mijn voornaamste tip is om zoveel mogelijk te lezen over de betreffende specialisatie. Als je intrinsiek geïnteresseerd bent in de vastgoedsector dan vind je het leuk om erover te lezen en er een mening over te vormen. Praat erover met zoveel mogelijk mensen om je heen, daar leer je van en dat helpt je in alle gesprekken, sollicitaties en ’om je netwerk op te bouwen. Hoe meer je over de vastgoedsector leest en hoe meer je erover spreekt, hoe meer je erover weet.
Heeft u in het algemeen nog op- of aanmerkingen over het FRESH Mentorprogramma?
Ik vind het een heel leuk programma. De manier waarop het dit jaar ging, door 5 mensen via Zoom ieder 10 minuten te spreken, vond ik erg fijne manier om in contact te komen met meerdere studenten en om een goed gevoel bij één ieder te krijgen.
Wat drijft u binnen uw carrière?
Ik vind het vakgebied natuurlijk heel leuk en ik ga elke dag met een lach op mijn gezicht naar mijn werk. Als vastgoedbankier sta je midden in de economie. Ik financier alle real estate asset classes die allen hun eigen krachtenveld kennen. Daarnaast is het macro economische plaatje van groot belang op de rente ontwikkeling, de beschikbaarheid van geld aan de equity als aan de debt kant en voor banken in algemene zin. Ik word er gelukkig om een financieringsdeal te winnen voor één van mijn klanten en dat door ING commissies gefiatteerd te krijgen. Dit is vaak balanceren tussen wat (i) de klant wil, (ii) risico technisch voor ING acceptabel is en (iii) waar ING het meeste Return on Equity mee kan genereren.
Heeft u bepaalde ambities?
Ik heb het ontzettend naar mijn zin. Ambities zijn er zowel binnen als buiten ING. De tijd zal leren wat voor avonturen er op mijn pad komen.
Hoe ziet u de toekomst van het Nederlands vastgoed in het algemeen?
De toekomst voor de vastgoedsector zie ik rooskleurig in. De asset class is de laatste 10 a 15 jaar meer volwassen geworden door meer beschikbare data, meer allocatie van vermogen en meer internationale investeerders. We zullen ook in de toekomst ergens moeten wonen, werken en winkelen dan wel de spullen die we kopen moeten ergens opgeslagen worden. Er zijn duidelijke verschillen in risicoprofielen van verschillende asset classes waar de ene asset class wat meer uitdagingen heeft dan de ander. Maar volgens mij heeft het Nederlandse vastgoed een mooie toekomst.