International Challenge Terugblik Brazilië

Om jullie een idee te geven hoe de international challenge er dit jaar aan toe is gegaan hebben wij voor jullie een kort reisverslagje gemaakt. Dit geeft een sfeerimpressie van de tijd die wij daar gehad hebben.

Vrijdag 22 April                                                                                                                                                     

De preparation day werd gehost door Boelens de Gruyter bij Club Atelier in Amsterdam. De dag begon met een heerlijk zonnetje en een voortreffelijke lunch. Vervolgens gaven de professionals een presentatie van de verschillende projecten waaraan men werkt binnen het bedrijf. Vanuit Club Atelier vertrokken de deelnemers met de benenwagen naar de projectlocaties in de omgeving. Terugkomend bij Club Atelier werd er een case gewerkt en gepresenteerd aan de jury van Boelens de Gruyter waarbij Maarten de Gruyter zelf natuurlijk niet kon ontbreken. Het winnende groepje werd beloond met champagne en de dag werd goed afgesloten met een borrel. 

Vrijdag 6 mei                                                                                                                                                      

Voor de kick-off day hebben we de projectlocatie voor de case bezocht. Dit was het Energiepark in Leiden. In de ochtend zijn presentaties gegeven door Fakton met andere betrokken partijen van de gebiedsontwikkeling; Gemeente Leiden, Nieuw Leids Bolwerk, Steenvlinder en BPD. Samen met de studenten is de locatie bezocht en zijn de eerste ideeën gegenereerd voor de ontwikkeling van de Energiefabriek naar een woon- en werklocatie. Hierna is Kondor Wessels bezocht in Amsterdam, op de locatie Helling 7. Nieuwe projecten van Kondor Wessels zijn besproken gevolgd door een leerzame rondleiding door de NDSM-loods.

Zaterdag 7 mei
Op zaterdag 7 mei kon de reis van de IC 2021-2022 echt beginnen. ’s-Middags hebben alle deelnemers zich verzameld op Schiphol om via Zürich naar São Paulo te vliegen. Alles verliep soepel en na een hele korte overstap laat in de avond, stapten de deelnemers op de tweede vlucht. Ondanks een hoop turbulentie en huilende baby’s hebben een aantal deelnemers diep kunnen slapen waardoor de 14 uur lange reis zo voorbij leek te gaan.

Zondag 8 mei
Bij aankomst in São Paulo is er gelijk al te merken dat alles anders gaat dan in Nederland. Iedereen was meteen onder de indruk van de andere cultuur en ambiance. De ochtend is doorgebracht in het hotel en voor de lunch vertrok de groep naar een restaurant. Na een heerlijke lunch vertrokken we met z’n allen naar Paulista Avenue. Op zondag is deze straat autovrij en is er een markt met allerlei eet- en souvenirkraampjes. Hier maakten de deelnemers kennis met allerlei Braziliaanse lekkernijen en dit viel dusdanig in de smaak dat er nog weinig behoefte was aan een diner. De eerste avond hebben we ingeluid met een beschaafd aantal drankjes in het hotel waarna een deel van de groep het Braziliaanse nachtleven is wezen verkennen. Een zeer geslaagde eerste dag!

Maandag 9 mei
Ondanks de jetlag, waren alle deelnemers op maandagochtend weer fris en uitgerust. De gym, het zwembad en de sauna werden door sommige deelnemers alvast uitgeprobeerd. Om 9:00 uur stond de start van het formele programma met Fakton op de planning. De groepjes gingen direct enthousiast aan de slag met de case en de eerste plannen werden op papier gezet.

Na een ochtend brainstormen vertrokken is de groep naar Japanese Town voor de lunch. Sommigen besloten te gaan voor de lokale keuken en anderen hebben genoten van de sushi in één van de grootste Japanese towns ter wereld. Na een heerlijke lunch, was er een vrije middag en kon het verkennen van São Paulo beginnen.

Na een middag door de stad slenteren, keerde iedereen terug naar het hotel om zich even op te frissen en klaar te maken voor een uitgebreid diner. De dag werd afgesloten met een diner bij het  restaurant NAU. 

Dinsdag 10 mei
Dinsdagochtend begon met een online presentatie van AM. Na een interessant kijkje in het bedrijf en hun projecten, was het tijd om weer aan de slag te gaan met de case. Om tijd te besparen was er een lunch besteld zodat alle groepjes verder konden werken aan de case.

De middag stond het bedrijfsbezoek aan CBRE op het programma. Na een stevige taxirit door de stad, kwamen we aan in het mooie en zeer indrukwekkende business district van São Paulo. Bij CBRE was er een hartelijk ontvangst met allerlei hapjes en drankjes. CBRE nam ons mee in de wereld van de Braziliaanse vastgoedmarkt middels een uitgebreide presentatie. Het bezoek werd afgesloten met een rondleiding door het kantoor met een prachtig uitzicht. De nodige Instagram verhalen en Snapchats werden gemaakt zodat iedereen in Nederland wist dat we ons in Brazilië bevonden. Na de social media escapade werd het tijd om weer richting het hotel te gaan.

In de avond stond er een reservering bij Bicol, een Korean BBQ op de planning. Er kwamen grote stukken vlees op tafel en de BBQ’s die geïntegreerd waren in de tafels werden aangestoken. Dezelfde avond was er een gezellig feestje in een hostel, waarna met onze Nederlandse tunes een volgende kroeg overnamen. Een avond om nooit meer te vergeten!

Woensdag 11 mei
Woensdag stond het bezoek aan SESC Pompeia op het programma. Dit is een vergelijkbaar project met onze case, het Energiepark in Leiden. Op SESC Pompeia had de organisatie een uitgebreide rondleiding georganiseerd. Hierdoor hebben de studenten de nodige inspiratie op kunnen doen voor de case. Na een ochtend met veel informatie, was tijd voor een goede lunch bij Petí Gastronomia en een vrije middag voor de deelnemers. 

’s Avonds stond er een reservering op het programma bij een typisch Braziliaans restaurant, een rodizio: Barbacoa. In dit Braziliaanse restaurant liep de bediening rond met spiesen met allerlei soorten heerlijk vlees eraan. Dit werd vervolgens aan tafel voor je afgesneden. De obers waren uiterst gastvrij met dit vlees en de deelnemers hebben genoten van de lekkerste stukken vlees die Brazilië te bieden heeft. 

Donderdag 12 mei
Op donderdagochtend stond een werksessie met Fakton gepland. De groepjes konden hun hierbij vragen stellen over de case en het rekenmodel. Na hard gewerkt te hebben aan de case werd het tijd om boodschappen te doen voor in de bus, want er stond een rit van ruim 6 uur op het programma naar Rio de Janeiro. Helaas had deze bus behoorlijk wat vertraging, waardoor de planning een stuk uitliep en de groep later aankwam in Rio de Janeiro. Verder verliep de busrit soepel en konden we voordat het donker werd genieten van de omgeving. Bij aankomst in Rio besloot iedereen op tijd te gaan slapen zodat iedereen de dag erna uitgerust op pad kon gaan. 

Vrijdag 13 mei
De volgende ochtend werden we opgehaald door onze gids Tavi. Tavi heeft ons begeleid naar een punt waar we met busjes de berg op gingen naar het welbekende Christus beeld, Cristo Redentor. Het uitzicht was adembenemend vanaf het topje van de berg, hier was heel Rio de Janeiro zichtbaar in haar volle glorie. Rondom het prachtige beeld van Christus werden we vergezeld door een aantal hele schattige aapjes. Na de nodige fotoshoots was het tijd om weer naar beneden te gaan. 

Na een lange ochtend was het tijd om te gaan lunchen bij Joaquina Bar & Restaurant, een restaurant met lokale specialiteiten. In de middag zijn we naar Ipanema Beach gegaan. Ondanks de regen zat de sfeer in Cassico Beach Club er goed in. Er werden Braziliaanse hitjes gedraaid en voor de liefhebber was er ruimte om een duik te nemen in de wilde zee. Op het strand waagden sommige deelnemers zich aan de meest gespeelde sport op het strand uit: beachvolleybal. We konden nog veel leren van de lokale bevolking.

De dag werd afgesloten met tropische regenbui gedurende het diner op het dak van Boteco Belmonte aan Ipanema Beach. Daarna is een bezoek gebracht aan de Bosque Bar. Deze bar was gelegen aan een paardenrenbaan met uitzicht op het Christus beeld.

Zaterdag 14 mei
Tijd om bij te komen van de avond ervoor was er niet echt, want een groot deel van de groep had op hun vrije ochtend allerlei activiteiten gepland. Na een paar uurtjes slaap ging een deel van de groep een helikoptervlucht over de stad maken. Anderen ging paragliden en deltavliegen en een deel van de groep bezochten sugarloaf mountain. Dit was voor velen letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de reis.

In de middag hadden we weer afgesproken met onze gids Tavi. Hij nam ons te voet en per metro mee door de stad. Na de welbekende bezienswaardigheden te hebben gezien, belandden in een wijkje op een terras met een Braziliaanse sambaband. Voor het diner vertrokken we naar de wijk waar onze gids zelf woonde om in één van zijn favoriete cafeetjes te dineren. Na het diner gingen we voor de laatste keer terug naar de Copacabana voor caipirinha’s aan het strand. Rio de Janeiro was wederom weer een avontuur om nooit meer te vergeten. Dromend over de indrukwekkende uitzichten en activiteiten, namen de deelnemers de nachtbus terug naar São Paulo.

Zondag 15 mei
In de ochtend kwamen we weer aan in São Paulo. Met een frisse start begon deze dag bij de marktkraampjes bij Paulista Avenue en Japanese town. Het was de IC commissie gelukt om voetbalkaartjes te bemachtigen voor onze groep, dus aan het einde van de middag verzamelden we met z’n allen bij bij Estádio do Morumbi. Het stadion waar de lokale voetbalclub, São Paulo FC, die middag zou spelen. We brachten geluk, want deze wedstrijd tegen Cuiabá werd met 2-1 gewonnen!

Voor het diner hadden we gereserveerd bij Banana Café waar we al eerder waren geweest. Onze laatste avond werd afgesloten met een gezellig diner en cocktails. Terug in ons hotel, vierden we onze laatste avond in de befaamde kamer, Club 701. 

Maandag 16 mei
Maandag was onze laatste dag en dus tijd om de koffers weer in te pakken. Op deze laatste dag was de cirkel rond, want we eindigden onze laatste lunch bij het restaurant waar we onze reis begonnen. Na deze lunch was het helaas tijd om de stad te verlaten en terug te reizen naar Nederland. Tot groot verdriet van velen, bleek er na een enorme wandeltocht door de terminals helaas geen McDonalds aanwezig te zijn op het vliegveld van São Paulo. Na het duty-free shoppen hadden een paar het genoegen om Kees van der Spek te ontmoeten.

Dinsdag 17 mei
Op dinsdagmiddag zetten we met z’n allen veilig weer voet op Nederlandse gronden. Na 10 ongelofelijke dagen was dit avontuur toch echt aan een eind gekomen. Voor sommigen was het even wennen dat de Ubers weer in euro’s besteld moesten worden in plaats van Braziliaanse real, anderen konden niet wachten om zonder moneybelt veilig over straat te lopen. Het was bijna een emotioneel afscheid na 10 dagen lang samen geweest te zijn, maar gelukkig hoefden we elkaar niet lang te missen. De week erna stond namelijk een terugkomdag op het programma!

Woensdag 25 mei
De terugkomdag vond plaats op het kantoor van Fakton in Rotterdam. De dag begon met een lezing van Aeisso Boelman met hierna tijd om de case af te maken. Iedere groep heeft hierna de herontwikkelingsplannen voorgesteld voor de Energiefabriek in Leiden. De jury bestond uit ontwikkelingsmanager Energiepark, Nieuw Leids Bolwerk, Kondor Wessels, Fakton, Boelens de Gruyter. Zij kozen het project waarbij veel ruimte was gegeven aan inclusiviteit in Leiden. 

Nieuws

Terugblik FRESH career event

Het FRESH Career Event 2024, gehouden in Hotel Arena in Amsterdam, was een leuke dag waarbij interactie en toekomstvisies binnen de vastgoedsector centraal stonden, specifiek gericht op de carrièremogelijkheden voor...

11 april 2024

Kick-off FRESH Mentorprogramma

De Kickoff van het FRESH Students Mentorprogramma, gehouden op donderdagavond 28 maart bij House of Watt in Amsterdam, was een goede start van nieuwe relaties binnen het mentorprogramma. Bij de...

11 april 2024

Terugblik PROVADA Talent Kitchen

Op dinsdag 26 maart vond de tweede editie plaats van de PROVADA talent kitchen: het culinaire matchmakingevent in de vastgoedwereld waarbij studenten met CEO’s uit de vastgoedwereld een 4-gangen diner...

4 april 2024