Plan- en Programma Econoom – Gemeente Almere

Een belangrijke functie in het beheer van de financiële aspecten binnen gebiedsontwikkelingen! Solliciteren kan via deze link: https://www.werkenbijalmere.nl/vacatures/plan–en-programma-econoom-295166/solliciteren

SLUITINGSDATUM 01-01-2024 | BETREFT EEN TIJDELIJKE FUNCTIE VOOR 2 JAAR

Dit is zo’n rol, die jij niet vaak tegen zult komen! Een rol, die jou de kans biedt om een kijkje te nemen in de keuken van een gemeente die volop bezig is met gebiedsontwikkeling. En dan ook nog zo’n rol, waarbij jij volop kan investeren in jouw eigen ontwikkeling. Jij gaat weer weg als een (nog) grotere plan- en programma econoom! Óf jij raakt gefascineerd door het gemeentelijke speelveld en zoekt jouw weg verder binnen onze organisatie. Kansen genoeg in ieder geval!

WAT GA JE DOEN

Als plan- en programma econoom heb jij een enorm belangrijke rol in het beheer van de financiële aspecten binnen gebiedsontwikkelingen. Doordat jij invulling geeft aan deze rol, draag jij bij aan de groei en ontwikkeling van onze stad. En als plan- en programma econoom geef jij deze invulling voornamelijk op het gebied van grondexploitaties en particuliere projecten.

De kern is steeds: Hoe zorgen wij er voor dat de gemeente de kansen pakt die er zijn en tegelijkertijd verantwoord omgaat met de risico’s?

Jij bent vanaf de start betrokken bij projecten, waarbij jij zorgt voor heldere kaders aan de voorkant. Maar ook bij de uitvoering van projecten heb jij een belangrijke taak in het controleren en toetsen van alle werkzaamheden. Daarmee zorg jij er voor dat er gewerkt wordt volgens de afgesproken kaders en daarmee borg jij dat projecten financieel gezond blijven. Tenslotte beheer je het vermogen van het grondbedrijf, en rapporteer je daarover naar de gemeenteraad.

Om bovenstaande op gedegen wijze te kunnen zijn, zul jij een gevarieerd takenpakket hebben. Hierbij kun jij bijvoorbeeld denken aan:

 • Het opstellen en bijwerken van ons gemeentelijke grondbeleid;
 • Het opstellen van de kaders waarbinnen alle grondexploitaties moeten worden opgesteld;
 • Advisering op vraagstukken, die als onderwerp grondexploitatie en particuliere ontwikkeling hebben;
 • Het actualiseren van het meerjaren programma gebiedsontwikkelingen en advisering aan het bestuur over het vermogensbeheer.

Wij beseffen ons dat dit een hele lijst aan taken en verantwoordelijkheden is en uiteraard sta jij hier niet alleen voor aan de lat. Jij werkt nauw samen met jouw collega, een senior plan- en programma econoom. Hij beschikt over voldoende kennis en kunde om voor jou als vraagbaak te fungeren. Daarnaast werken jullie ook nog samen binnen een team van financials.

WIE BEN JIJ

Als professional ben jij standvastig en durf jij te gaan staan voor jouw zaak. Doordat jij bekend bent in de wereld van projectontwikkeling, heb jij namelijk geleerd dat dat essentieel is om jouw rol op gedegen en krachtige wijze in te vullen. Jij schuwt een pittig gesprek dan ook niet, sterker nog; jij weet dat dit af en toe nodig is om samen tot een nog beter resultaat te komen. In zo’n gesprek kom jij beslagen ten ijs, jij hebt je goed voorbereid en kunt jouw eigen standpunten en belangen, maar ook die van jouw gesprekspartners. Jij ziet dan ook het grotere plaatje en weet daarin het organisatiebelang voorop te stellen, zonder daarbij voorbij te gaan aan andere stakeholders.

Als vanzelfsprekend is het van belang dat jij communicatief vaardig bent, aangezien jij veel zult schakelen met diverse partijen. Jij gaat open minded te werk en laat je niet afschrikken door wat weerstand. In jouw werk ben jij analytisch en nauwkeurig, jij pakt jouw werk zorgvuldig op. Verder kunnen wij jou het beste omschrijven als: leergierig, sensitief en in het bezit van een gezonde dosis lef.

Voor een goede invulling van deze functie, vragen wij van jou dat jij ervaring hebt opgedaan in de financiële sector. Werk jij bijvoorbeeld momenteel bij een profit organisatie en lijkt het jou een mooie kans om eens aan de andere kant van de tafel te zitten? Dan nodigen wij jou van harte uit om te reageren!

MEER OVER JOUW WERKOMGEVING

Als plan- en programma econoom kom jij te werken in het team grondzaken bij de financials op de afdeling economische ontwikkeling en grondzaken. Dit is een team van financiële deskundigen met een bescheiden omvang, maar veelomvattende taken. Het team is verantwoordelijk voor het grondbeleid en de uitwerkingen daarvan, zoals de grondprijzen, uitgiftevoorwaarden, kostenverhaal. Daarnaast adviseert het team de collega’s die de grondexploitaties uitvoeren en toetst het hun werkzaamheden. Ook volgen wij de relevante vastgoedmarkten en vertalen de trends in scenario’s voor het grondbedrijf.

Gemeente Almere laat zich kenmerken als een goed werkgever, waarbij een goede werk-privé balans hoog in het vaandel staat. Ook binnen de afdeling economische ontwikkeling en grondzaken is dit een belangrijk thema. Gezonde en gelukkige medewerkers, zorgen immers voor beter functionerende organisaties. Daarnaast is er aandacht voor jouw groei en ontwikkeling, zodat jij het meeste uit jezelf en uit jouw rol kunt halen.

Zoals jij hebt kunnen lezen, gaat het hier om een tijdelijke functie voor de duur van twee jaar. Maar als jij op jouw plek zit binnen onze organisatie, kun jij natuurlijk na deze twee jaar de mogelijkheden verder gaan verkennen binnen onze organisatie.

HET AANBOD

Van onze medewerkers verwachten we slagvaardigheid en inventiviteit. Ook in deze functie wordt dat van jou verwacht, maar in ruil daarvoor krijg jij een zeer betekenisvolle en uitdagende baan.

Daar horen dan ook nog goede arbeidsvoorwaarden bij:

 • Een arbeidsovereenkomst voor de duur van twee jaar;
 • Salaris van minimaal € 4.020 en maximaal € 6.470 per maand, o.b.v. 36-urige werkweek;
 • Uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden;
 • 17,05% financieel keuzebudget bovenop jouw salaris;
 • De mogelijkheid om hybride te werken;
 • (Gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof;
 • Goede doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie;
 • Uitgebreide keuze aan trainingen en opleidingen, zodat jij je verder kunt ontwikkelen.

SOLLICITEREN

Voordat de reactietermijn van 1 januari sluit bieden wij jou de mogelijkheid om informeel in gesprek te komen strategisch adviseur Erwin Daalhuisen (06-52783700) of onze recruiter Berthina Mulder (06-21345159) zodat jij beter de afweging kunt maken of deze vacature bij jou past.

Wacht niet tot de deadline met solliciteren, als jij enthousiast ben. Wij bekijken binnengekomen sollicitanten continu en bij het vinden van een geschikte sollicitant zullen wij dan ook snel schakelen. Daarmee kan het zo zijn, dat jij al snel een uitnodiging krijgt voor een gesprek. Met als resultaat dat de vacature vervuld kan zijn voor de genoemde sluitingsdatum en dus eerder van onze website verdwijnt.

Analist – Capital FIT

Zijn wij een perfecte FIT voor elkaar? Capital FIT is een vastgoed boutique, actief op het snijvlak van finance en development. Als analist bieden wij jou de kans om te werken aan grote en complexe transacties. Wij vormen een hecht team en vinden het belangrijk om jou te ondersteunen in jouw steile leercurve en persoonlijke ontwikkeling.

Wat doen wij?

Wij zijn Capital FIT, experts in het verbinden van vooruitstrevende ontwikkelaars en investeerders met inspirerende vastgoedprojecten. Wij fungeren als investeringsmatchmakers en dealarchitecten voor hen die geloven dat financieel rendement hand in hand kan gaan met sociaal en duurzaam rendement. Dankzij onze expertise en ervaring is Capital FIT als geen ander in staat vertrouwen op te bouwen tussen projectontwikkelaars, investeerders en de publieke sector.

Met ons team bieden wij de volgende services:

Transactions: Wij ondersteunen ontwikkelaars en investeerders bij de verkoop en aankoop van vastgoed, ontwikkelingen portefeuilles.

Structuring: Wij ondersteunen ontwikkelaars en investeren bij het optimaliseren van investeringsmogelijkheden door debt en equity te structureren.

M&A: Wij ondersteunen vastgoedorganisaties bij het uitbreiden van hun bedrijf of het borgen van continuïteit.

Wie zijn wij?

Met vijftien collega’s vormen wij een relatief compact, maar hecht team. We kennen elkaar goed en vinden het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. De gezelligheid die we op kantoor ervaren, zetten we regelmatig voort tijdens borrels, een hapje eten en teamuitjes. Uiteraard is het thuisfront hierbij ook altijd welkom!

Zoals de naam al doet vermoeden, streven we ernaar om FIT te blijven – daarom stappen we regelmatig op de (race)fiets of volgen we samen een sportles. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal FIT blijven is voor ons belangrijk: er is altijd ruimte om nieuwe dingen te leren. Een interessante cursus of (persoonlijke) training volgen behoort dan ook tot de mogelijkheden.

Een greep uit onze projecten:

 • Impact Vastgoed, Verkoop 100% van de aandelen van Impact Vastgoed aan Focus Real Estate (M&A);
 • Vierlander, Eindhoven – Verkoop van 353 meergezinswoningen in opdracht van VanWonen (Transactions);
 • Volmerblok Rijswijk – Structuring JV Partner voor gebiedsontwikkeling in opdracht van Synchroon (Structuring);
 • Verkoop van 100% van de aandelen aan VanWonen in opdracht van NU Projectontwikkeling (M&A);
 • Sawa, Rotterdam – Aankoop en debt raising van 70 meergezinswoningen ontwikkelt door Era Contour en Nice Developers in opdracht van Focus (Transactions & Structuring);
 • Post Office, Den Haag – Verkoop van Post Office aan Perial Asset Management in opdracht van L.I.F.E (Transactions);
 • Debt raising voor de aankoop van 4 Pathé bioscopen in opdracht van Familie Malenstein (Structuring);

Wat ga jij precies doen?

Bij Capital FIT is geen dag hetzelfde. Jouw werkzaamheden zijn uiterst divers. Bij Capital FIT ondersteun je bij het closen van verschillende deals. Jij verricht daarvoor marktonderzoek (underwriting), stelt investment memorandums op, bouwt en beoordeelt businesscases en beoordeelt de juridische contracten en fiscale aspecten.

Beschik jij over:

 • WO werk- en denkniveau (bij voorkeur Master Economie, Econometrie, Finance, Bedrijfskunde, Bouwkunde, (Fiscaal) Recht of Real Estate Studies);
 • uitstekende analytische vaardigheden en hebt affiniteit met financiële modellen;
 • interesse in zowel de juridische, fiscale, commerciële en ruimtelijke aspecten van dealmaking en projectontwikkeling;
 • ambitie; je stelt uitdagende doelstellingen voor jezelf en streeft er altijd naar het beste uit jezelf halen;
 • de vaardigheid om samen te werken met een compact en hecht team van authentieke verbinders met daadkracht;
 • uitstekende communicatieve vaardigheden in zowel de Nederlandse als de Engelse taal (mondeling en schriftelijk).

Interesse?

Als je jezelf herkent in het bovenstaande profiel, maken wij graag kennis met jou! Aarzel niet om contact op te nemen met Esmé Ooms. Zij is te bereiken via het telefoonnummer + 31 20 723 7900. Of stuur jouw curriculum vitae en motivatiebrief naar e.ooms@capital-fit.com. Voor meer informatie over Capital FIT kun je terecht op onze websites: Capital FIT

Stage Corporate Finance – CBRE

Wil jij meewerken aan internationale equity raising, de handel in vastgoedaandelen en Mergers & Acquisitions (M&A) transacties? Ben je op zoek naar een uitdagende stage op het snijvlak van Corporate Finance en vastgoed? Lees dan snel verder, want misschien zijn wij wel opzoek naar jou!

Wat ga je doen?

Als stagiair(e) kom je te werken in een gedreven team dat gericht is op de Corporate Finance business binnen de vastgoedsector. Binnen dit team zet jij je in voor equity raising voor vastgoedfondsen, het verhandelen van vastgoedaandelen op de secundaire markt en het (her)structureren van fondsen en joint ventures. Het team begeleidt klanten bij het uitdenken van nieuwe beleggingsstrategieën, het voorbereiden van de marketing, het benaderen van investeerders en het closen van transacties. CBRE Capital Advisors in Amsterdam is onderdeel van een wereldwijd team, waarmee je dagelijks samenwerkt. 

Gedurende een periode van (ongeveer) zes maanden maak je actief deel uit van het team en voer je uiteenlopende werkzaamheden uit ter ondersteuning van de consultants. Als teamlid leer je snel en krijg je mee hoe complexe (internationale) transacties tot stand komen. Je krijgt de kans Corporate Finance transactie ervaring op te doen binnen het vastgoed en zal gelijktijdig ondersteunen op lopende deals in verschillende fases (denk hierbij aan: pitches, voorbereiding, marketing en closing). 

Tijdens een stage bij Capital Advisors bestaan je dagelijkse werkzaamheden onder andere uit: 

 • Opstellen van marketing documenten;
 • Opstellen van DCF modellen en financiële analyses;
 • Markt- en concurrentieanalyses uitvoeren;
 • Bijwonen van calls met klanten en (potentiële) beleggers;
 • Ondersteunen bij het winnen van nieuwe mandaten.

Gedurende de stage word je intensief begeleid door specialisten met jarenlange ervaring in de Corporate Finance business binnen de vastgoedsector. Daarnaast bieden wij je de mogelijkheid voor het uitvoeren van een afstudeeropdracht.

Wat heb je ons te bieden?

 • Je bevindt je in de laatste fase van een universitaire opleiding in een financieel/economische richting;
 • Je hebt affiniteit met financiële markten en/of vastgoed;
 • Je bent analytisch en cijfermatig sterk onderlegd; 
 • Je bent proactief en durft initiatief te nemen;
 • Je hebt commercieel inzicht en ziet kansen;
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden en je bent een echte team player; 
 • Je hebt een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal zowel in woord als geschrift.

Wat hebben wij jou te bieden?

Als stagiair(e) bij CBRE krijg je de gelegenheid relevante werkervaring op te doen en (indien van toepassing) jouw scriptie te schrijven. Je wordt hierbij intensief begeleid door collega’s met jarenlange ervaring binnen het commercieel vastgoed. Tijdens je stageperiode zal je actief deel uit maken van het team. 

Er worden geregeld  activiteiten georganiseerd zoals borrels, bedrijfs-en afdelingsuitjes. Wij bieden je een stage in een enthousiast en gedreven team en een fijne werkomgeving met veel uitdagingen en de mogelijkheid om te ontdekken waar je kwaliteiten liggen en welke richting je binnen het vastgoed op wilt gaan.

Binnen CBRE zijn uitstekende doorgroeimogelijkheden na een positieve afronding van de stageperiode, zowel in het Capital Advisors team maar ook daarbuiten (bijvoorbeeld het Capital Markets Traineeship).

Wat wordt je team?

Het Capital Advisors team maakt onderdeel uit van de Capital Markets afdeling. Dit is een hecht team van ervaren en gedreven consultant met passie voor het vak. Zij houden zich bezig met de commerciële begeleiding en advisering van aan- en verkooptrajecten van commercieel vastgoed, net als de coördinatie van due diligence trajecten. Ook adviseren zij onze opdrachtgevers bij vastgoedfinancieringen. 

Er wordt hard gewerkt, maar de successen worden zeker gevierd door verschillende borrels, bedrijfs-en afdelingsuitjes. Tijdens een stage bieden wij je een leerzame, maar zeker ook een leuke tijd!

Wie is jouw nieuwe werkgever?

CBRE is een organisatie waarbij het niet uitmaakt of je een ervaren professional of een jong talent bent, en op welke positie je speelt. Wij bieden iedereen de vrijheid om kansen te pakken. Wij werken hard voor onze successen en vieren die met elkaar, bijvoorbeeld na het sluiten van een deal of tijdens onze wekelijkse borrel.

Met ruim 115.000 medewerkers verspreid over 500 kantoren in 100+ landen is CBRE wereldwijd marktleider in real estate consultancy. In Nederland werken onze 600 professionals vanuit Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Zwolle elke dag aan de mooiste vastgoedprojecten.

Sinds begin 2019 heeft CBRE een nieuw hoofdkantoor in de Schinkelbuurt in Amsterdam, genaamd The Core. Een nieuw, innovatief kantoor onder het vijftig jaar oude dak van een voormalige autogarage. Met dit kantoor slaan wij een nieuwe weg in, geven we ondernemerschap de ruimte en werken we intensiever met opdrachtgevers en elkaar samen. 

Solliciteren?

Wij kijken uit naar jouw sollicitatie! Zorg dat je bij je sollicitatie naast een CV ook een motivatiebrief toevoegt waar je in aangeeft waarom je voor een vastgoedstage kiest en voor welke periode je beschikbaar bent. Nog vragen? Onze recruiter Cato Jaartsveld beantwoordt ze graag via Cato.Jaartsveld@cbre.com.

Stage Vastgoedfinanciering – CBRE

Ben jij die gedreven student in de laatste fase van je studie en wil je alle ins en outs leren over financieringen in het vastgoed? Dan biedt ons Debt & Structured Finance team je de perfecte stageplek. Wij zijn per februari 2024 opzoek naar enthousiaste stagiairs!

Wat ga je doen?

In deze stage bieden we je een mooie en afwisselende stage waarbij wij ons onder andere bezig houden met:

 • Advies en begeleiding van beleggers in het volledige financieringstraject;
 • Het leveren van een op maat gemaakt dienstenpakket, bestaande uit diverse werkzaamheden;
 • Haalbaarheidsanalyses van een financiering;
 • Marketing en realisatie van een propositie; 
 • Documentatie en financiële modellering;
 • Verzamelen en analyseren van biedingen;
 • Onderhandelingen van lening documentatie;
 • Begeleiding van een due diligence proces en closing van de transactie.

Verder behoren tot jouw werkzaamheden:

 • Realiseren van beleggingsdoelstellingen door nauw samen te werken met bankiers; accountants, financiële analisten, fondsmanagers en vastgoedprofessionals;
 • Ondersteunen van de consultants bij lopende transacties;
 • Opstellen van cash flow overzichten;
 • Analyseren van objecten en portefeuilles in alle vastgoedsectoren;
 • Ondersteuning bij het opstellen van pitches, informatie memoranda en andere presentaties;
 • Structureren van digitale datarooms en coördinatie van informatievoorziening;
 • Begeleiden/coördineren van bezichtigingen van objecten.

Wat heb je ons te bieden?

 • Je bent een student in de laatste fase van zijn of haar studie aan een, bij voorkeur economisch gerelateerde, opleiding op academisch niveau;
 • Je hebt een sterke interesse in het commercieel onroerend goed;
 • Je hebt een goed cijfermatig inzicht en analytische kwaliteiten;
 • Je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden en bent gewend om zelf het initiatief te nemen;
 • Je hebt een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.

Wat hebben we jou te bieden?

Als stagiair(e) bij CBRE krijg je de gelegenheid relevante werkervaring op te doen. Je wordt hierbij intensief begeleid door collega’s met jarenlange ervaring binnen het commercieel vastgoed. Tijdens je stageperiode zal je actief deel uit maken van het team. Er worden geregeld activiteiten georganiseerd zoals borrels, bedrijfs- en afdelingsuitjes. Wij bieden je een stage in een enthousiast en gedreven team en een fijne werkomgeving met veel uitdagingen en de mogelijkheid om te ontdekken waar je kwaliteiten liggen en welke richting je binnen het vastgoed op wilt gaan.

Wat wordt je team?

Het Debt & Structured Finance team biedt een breed scala aan vastgoed financierings gerelateerde diensten aan diverse nationale en internationale opdrachtgevers. Het team sluit nauw aan bij onze andere Europese en Amerikaanse Debt & Structured Finance divisies. In Nederland maakt het team onderdeel uit van Capital Markets. We zijn een hecht team van ervaren en gedreven consultants met passie voor het vak. Er wordt hard gewerkt, maar de successen worden ook zeker gevierd.

Over CBRE Advisory

Bij CBRE maakt het niet uit of je een ervaren professional of een jong talent bent, en op welke positie je speelt. We bieden iedereen de vrijheid om kansen te pakken. We werken hard voor onze successen en vieren die met elkaar, bijvoorbeeld na het sluiten van een deal of tijdens onze wekelijkse borrel. Met ruim 115.000 medewerkers verspreid over 500 kantoren in 100 landen is CBRE wereldwijd marktleider in real estate consultancy. In Nederland werken onze 500+ professionals vanuit Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Zwolle elke dag aan de mooiste vastgoedprojecten. Sinds begin 2019 heeft CBRE een nieuw hoofdkantoor in de Schinkelbuurt in Amsterdam, genaamd The Core. Een innovatief gebouw onder het vijftig jaar oude dak van een voormalige autogarage.

Wil jij een real career in real estate?

Wij kijken uit naar jouw sollicitatie! Zorg dat je bij je sollicitatie naast een CV ook een motivatiebrief toevoegt waar je in aangeeft waarom je voor een vastgoedstage kiest en voor welke periode je beschikbaar bent. Nog vragen? Onze recruiter Cato Jaartsveld beantwoordt ze graag via Cato.Jaartsveld@cbre.com.