FRESH Students – Real Highlights April

Nieuwe maand, nieuwe FRESH Real Highlights! Elke maand houden we je op de hoogte van het belangrijkste nieuws in de vastgoedwereld, en blikken we terug op de evenementen van FRESH. Daarnaast kijken we vooruit naar de aankomende evenementen en vallen er leuke prijzen te winnen. Daar gaan we!

Flashback

Excel Training

In maart organiseerde FRESH twee interessante evenementen. Zo vond op 3 maart de FRESH Talent Programme: Excel Training plaats. Deze werd verzorgd door Ruud Boots, Real Estate Analyst bij ABN-Amro. Hij heeft onze talenten kennis laten maken met de meest belangrijke functies binnen excel aan de hand van een mooie dataset uit de vastgoedwereld. Lees de volledige terugblik op onze sociale media en website!

Talent Programme – Fiscale regelgeving in het vastgoed

Verder vond op 18 maart het FRESH Talent Programme: Fiscale Regelgeving in het Vastgoed plaats. Deze training werd verzorgd door Thomas van Bergen van Fakton Capital. De deelnemers hebben veel geleerd over allerlei soorten fiscale regels binnen de vastgoedwereld die cruciaal zijn voor het maken van beslissingen om bijvoorbeeld een ontwikkeling of belegging wel of niet door te laten gaan. Klik hier voor de volledige terugblik op onze website.

Preview

A FRESH Perspective of Dutch Women in Real Estate

In april vindt er slechts 1 evenement plaats, maar desalniettemin een heel interessant en belangrijk evenement. Vandaag, 1 april, trapten we direct af met de eerste editie van ‘A FRESH Perspective of Dutch Women in Real Estate’. Vier inspirerende vrouwen uit het vastgoed kwamen aan het woord tijdens een paneldiscussie over actuele uitdagingen in de vastgoedsector. Dit evenement is bedoeld voor studenten én professionals die het interessant vinden om meer te leren over vastgoed van carrièrevrouwen. Lees de terugblik over een aantal dagen terug op onze sociale media en website!

The Global Challenge

Van 4 tot en met 8 mei vindt het grootste FRESH Students evenement van het jaar plaats: The Global Challenge! Dit jaar staat de casus in het teken van het thema duurzaamheid. Met een groep van 20 fanatieke mede-FRESH’ers ga je onder begeleiding van een aantal sponsoren en vastgoedprofessionals werken aan een creatieve oplossing voor een specifieke casus. Ben je geïnteresseerd in deelname aan dit evenement? Je hebt tot en met 6 april om je aan te melden. Kijk voor meer informatie op onze site en schrijf je in!

Prijsvraag

Bij FRESH Bij FRESH is er elke maand iets leuks te winnen. Dat doen we door middel van een prijsvraag. Het vogelbroedseizoen komt er weer aan. Daarom luidt de prijsvraag deze maand:

Welke vastgoed liefhebbende vogel nestelt zodanig graag in nieuwbouwwoningen dat er een korte termijn verband lijkt te zijn tussen de populatie van deze vogel en het aantal nieuw opgeleverde woningen twee jaar daarvoor?

Stuur jouw antwoord uiterlijk volgende week naar marketingcommissie@freshstudents.nl. Degene met de beste en snelste inzending wint een nestkastje!

Nieuwsoverzicht

Verkiezingen 

Het zal je niet ontgaan zijn: in maart waren de verkiezingen van de Tweede Kamer. Een rondvraag bij vastgoedprofessionals leert dat de meest gewilde coalitie (27%) bestaat uit de VVD, D66, CDA en Volt. Onder de respondenten heeft economisch herstel de topprioriteit, gevolgd door de woonagenda. Ook ruimtelijke ordening en het wantrouwen jegens beleggers in het vastgoed zouden aangepakt moeten worden. Daarnaast pleit een groot deel vóór de invoering van een minister van wonen, die ervoor moet zorgen dat de woningbouw (ook buiten steden) op gang komt. Ondanks belemmeringen de afgelopen jaren, ervaren sommigen optimisme: Afgezien van corona, speelde ‘wonen’ ook bij de politieke partijen een grote rol in de verkiezingen: Alle programma’s omschrijven een verlaging van de verhuurdersheffing, wat de bouw van sociale huurwoningen zou moeten bevorderen. Daarnaast is de meerderheid voorstander van het jaarlijks bouwen van 100.000 woningen, en er is een reële kans dat de Actieagenda Wonen uitgevoerd zal worden. Dit is een plan van 34 grotere organisaties om door intensieve samenwerking de woonopgave te versnellen.

Retail

Locatus meldt dat het totaal vloeroppervlakte voor winkels sinds 2017 licht is gedaald met 0,7%, en de leegstand is gestegen naar 7,5%. Doordat in Nederland relatief veel winkels zijn gehuurd door horeca, of zijn omgebouwd naar woningen of kantoren, is de stijging in de leegstand lager dan in België of Luxemburg. 

Er is ook ruimte voor positiviteit: door de invoering van het winkelen op afspraak in maart zijn er in de winkelstraten meer pin-omzetten geregistreerd, en de daling in het winkelvastgoed neemt niet weg dat er nog steeds mooie projecten van de grond komen. Onlangs was de officiële opening van The Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam. Dit is met 117.000 m2 het grootste winkelcentrum van het land. Winkelen gebeurt momenteel op afspraak, en horeca en leisure blijven vooralsnog gesloten. Desondanks is de belangstelling onder nationale en internationale merken groot. 92% van de 280 ruimtes is al verhuurd, en over 2 maanden is dat 95%.

Wonen

Onderzoek van het Kadaster in de vier grootste gemeenten wijst uit dat bij een verhuizing, sinds 2015, een groeiend percentage van de bewoners vaker en verder weg van hun eigen gemeente vandaan gaan wonen. 

Ten opzichte van januari en februari 2020, zijn er dit jaar 20% meer nieuwbouwwoningen verkocht. In Noord-Brabant (50%) en Overijssel (43%) neemt de verkoop sneller toe, terwijl in Utrecht en Flevoland een afname is waargenomen. Dit is met name te wijten aan de daling in het aanbod. 

Nederland kent een grote woningopgave. Door een aanhoudend tekort en lage rentes zullen zullen de huizenprijzen volgens Rabobank in 2021 naar verwachting blijven stijgen met 8%. De behoefte naar een geschikte woning speelt ook onder senioren. Deze groep neemt toe, en wordt ook nog eens steeds ouder. Door meer woningen voor senioren te bouwen, stromen zij door naar een geschikte plek, waardoor er weer ‘normale’ en geschikte huizen vrijkomen voor jongere generaties. Bouwinvest is van mening dat het kapitaal en de kennis van institutionele investeerders kan helpen om deze doorstroming te bewerkstelligen. Ze pleiten voor meer samenwerking tussen overheid, zorginstellingen, beleggers, corporaties en ontwikkelaars om meer te investeren in seniorenwoningen. Alle stakeholders zouden hier profijt van hebben.

Logistiek

Industrial Real Estate Partners heeft een researchrapport uitgebracht. Hieruit blijkt dat de opname van logistiek vastgoed in 2020 beperkt is gedaald (-10%, naar 3 miljoen m2). Het grootste deel van de opname betreft nieuwbouw. De beleggingsmarkt voor logistiek vastgoed brak een record: er werd €3,2 miljard euro belegd.

Podcast

Wil je op een alternatieve, eigentijdse manier op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de vastgoedsector? En wil je meer te weten komen over de meest interessante vastgoedprofessionals? Luister dan naar onze podcast, ‘Jong Geleerd, Oud Gebouwd’! 

In de vierde aflevering gaan de hosts het gesprek aan met Annelou de Groot, Development Director van IWG NL.

Benieuwd naar de aflevering? Beluister deze nu op Spotify of Apple Podcasts, en volg het speciale Instagram account om op de hoogte te blijven!

Vacatures

Toe aan een nieuwe uitdaging?

FRESH Career is er speciaal voor jou! Ben jij op zoek naar een stage, bijbaan of een junior-, medior- of seniorfunctie? Kijk dan ook op onze website voor meer interessante vacatures. FRESH Career is ook te vinden op social media, waar de laatste vacatures geplaatst worden. Like en bekijk de pagina om op de hoogte te blijven van de laatste vacatures! 

De nieuwe vacatures zijn:

Volg ons op social media!

Om op de hoogte te blijven van al onze evenementen kun je ons volgen op social media. We zijn actief op InstagramFacebook en LinkedIn. Zorg ervoor dat je overal van op de hoogte bent en like en volg onze pagina’s! Bereikbaar via de icoontjes boven- en onderaan deze e-mail of bovenstaande links.

Gratis abonnement PropertyNL!

Altijd op de hoogte zijn van het laatste vastgoednieuws? Als FRESH-er kun jij gratis een digitaal abonnement krijgen op PropertyNL! Wil jij een PropertyNL abonnement? Neem dan contact op met Hiske van Haften (Student Relations) via students@freshstudents.nl.

Nieuws

Stage- of afstudeeropdracht bij het Kadaster

Benieuwd hoe een stage- of afstudeeropdracht eruit ziet bij het Kadaster? Doe onderzoek naar winkelleegstand, herinrichting van stedelijke gebieden of ruilverkaveling. Maak tijdens je stage gebruik van de schat aan...

23 mei 2024

Terugblik FRESH Open Padeltoernooi

Op donderdag 25 april werd het FRESH Open padeltoernooi gehouden, een sportief evenement waar zowel deelnemers van bedrijven als FRESHers aan deelnamen. Na een korte introductie van de deelnemende bedrijven...

2 mei 2024

Terugblik FRESH career event

Het FRESH Career Event 2024, gehouden in Hotel Arena in Amsterdam, was een leuke dag waarbij interactie en toekomstvisies binnen de vastgoedsector centraal stonden, specifiek gericht op de carrièremogelijkheden voor...

11 april 2024