FRESH Students | Column Nieuwe Beroepen in de Vastgoedwereld

In deze Column wordt maandelijks geschreven over nieuwe opkomende beroepen in de vastgoedwereld. Naast de vele beroepen die al jaren bestaan blijft de vastgoedmarkt zich ontwikkelen en komen er nieuwe beroepen bij. Lees hier alvast over het eerste nieuwe beroep, Data Scientist.

Een enorm opkomend beroep is  dat van een data analist of een data scientist. Dit geldt ook voor de vastgoedwereld. Door de digitalisering is er genoeg data beschikbaar. Bovendien willen bedrijven steeds efficiënter te werk gaan. Genoeg werk dus in de toekomst als je hierin doorgaat.

Organisaties beschikken al over extreem veel data. Deze data kan omgezet worden naar bruikbare informatie om nieuwe inzichten te creëren voor het bedrijf. Dit maakt het managen van een bedrijf en het daarbij maken van keuzes makkelijker.

Zo kan je inzicht geven op het gebied van huuroptimalisatie, onderhoud en de potentie van een bepaald ontwikkelingsgebied. Of je assisteert bijvoorbeeld bij het vinden van een gebalanceerde samenstelling van verschillende huurprofielen voor een appartementencomplex. Ook kun je met data van bestaande gebouwen ontwerpvoorstellen doen. Wat zijn de eisen van de gebruiker en hoe kan het vastgoed hier zo goed mogelijk een antwoord op geven. Door analyses te maken en deze naast elkaar te leggen, kan er een optimum worden bereikt waarin alle partijen zich kunnen vinden. Zo kan er bijvoorbeeld op situaties (zoals epidemieën) worden ingespeeld door ruimtes flexibel te ontwerpen. Dit reduceert risico’s en maakt het dus makkelijker om bepaalde keuzes te maken en efficiënter te werken. Door het maken van algoritmes kunnen een heleboel processen geautomatiseerd worden. Zeker als deze algoritmes zelflerende zijn, zullen deze slimmer en efficiënter worden.

Maar hoe word je nou eigenlijk data scientist? Er zijn een aantal manieren om Data scientist te worden. Veelal worden er cursussen gegeven. Deze kunnen een paar dagen duren tot twee weken, waarna je een certificaat krijgt. Voor veel van deze cursussen krijg je training in de programmeertaal Python.

Hbo-opleidingen zijn ook een manier om hier een papiertje voor te krijgen. Zo biedt de Hogeschool Utrecht een Data Science masteropleiding aan van negen maanden. De TU Delft biedt extra courses aan zoals Introduction to Python Programming, Object Oriented Scientific Programming C++, Spatial Computing in Architectural Design & Computational Intelligence, die gericht zijn op het analyseren en verwerken van data. Ook de VU biedt een Master aan genaamd The Duisenberg Honours Programme in Finance and Technology. Deze courses hebben vaak verschillende onderdelen maar de essentie blijft hetzelfde; het digitaal verwerken van data.

Nieuws

Meld je aan voor het FRESH Students bestuur ’23-’24!

Ben jij ambitieus, sociaal en een echte teamplayer? Wil jij jouw netwerk een boost geven en in aanraking komen met vooraanstaande bedrijven in het vastgoed? Dit is je kans! FRESH...

8 maart 2023

Op zoek naar nieuw bestuur: Marketing

FRESH Students bestuur is op zoek naar nieuwe talenten die het stokje over gaan nemen. Om alvast een goed beeld te krijgen van de functies vertellen we allemaal wat we...

20 februari 2023

Op zoek naar nieuw bestuur: Student Relations

FRESH Students bestuur 2022-2023 is op zoek naar nieuwe talenten die het stokje over gaan nemen. Om alvast een goed beeld te krijgen van de functies presenteren wij de komende...

7 februari 2023