FRESH Students | Column Nieuwe Beroepen in de Vastgoedwereld

In deze Column wordt maandelijks geschreven over nieuwe opkomende beroepen in de vastgoedwereld. Naast de vele beroepen die al jaren bestaan blijft de vastgoedmarkt zich ontwikkelen en komen er nieuwe beroepen bij. Lees hier alvast over het eerste nieuwe beroep, Data Scientist.

Een enorm opkomend beroep is  dat van een data analist of een data scientist. Dit geldt ook voor de vastgoedwereld. Door de digitalisering is er genoeg data beschikbaar. Bovendien willen bedrijven steeds efficiënter te werk gaan. Genoeg werk dus in de toekomst als je hierin doorgaat.

Organisaties beschikken al over extreem veel data. Deze data kan omgezet worden naar bruikbare informatie om nieuwe inzichten te creëren voor het bedrijf. Dit maakt het managen van een bedrijf en het daarbij maken van keuzes makkelijker.

Zo kan je inzicht geven op het gebied van huuroptimalisatie, onderhoud en de potentie van een bepaald ontwikkelingsgebied. Of je assisteert bijvoorbeeld bij het vinden van een gebalanceerde samenstelling van verschillende huurprofielen voor een appartementencomplex. Ook kun je met data van bestaande gebouwen ontwerpvoorstellen doen. Wat zijn de eisen van de gebruiker en hoe kan het vastgoed hier zo goed mogelijk een antwoord op geven. Door analyses te maken en deze naast elkaar te leggen, kan er een optimum worden bereikt waarin alle partijen zich kunnen vinden. Zo kan er bijvoorbeeld op situaties (zoals epidemieën) worden ingespeeld door ruimtes flexibel te ontwerpen. Dit reduceert risico’s en maakt het dus makkelijker om bepaalde keuzes te maken en efficiënter te werken. Door het maken van algoritmes kunnen een heleboel processen geautomatiseerd worden. Zeker als deze algoritmes zelflerende zijn, zullen deze slimmer en efficiënter worden.

Maar hoe word je nou eigenlijk data scientist? Er zijn een aantal manieren om Data scientist te worden. Veelal worden er cursussen gegeven. Deze kunnen een paar dagen duren tot twee weken, waarna je een certificaat krijgt. Voor veel van deze cursussen krijg je training in de programmeertaal Python.

Hbo-opleidingen zijn ook een manier om hier een papiertje voor te krijgen. Zo biedt de Hogeschool Utrecht een Data Science masteropleiding aan van negen maanden. De TU Delft biedt extra courses aan zoals Introduction to Python Programming, Object Oriented Scientific Programming C++, Spatial Computing in Architectural Design & Computational Intelligence, die gericht zijn op het analyseren en verwerken van data. Ook de VU biedt een Master aan genaamd The Duisenberg Honours Programme in Finance and Technology. Deze courses hebben vaak verschillende onderdelen maar de essentie blijft hetzelfde; het digitaal verwerken van data.

Nieuws

Stage- of afstudeeropdracht bij het Kadaster

Benieuwd hoe een stage- of afstudeeropdracht eruit ziet bij het Kadaster? Doe onderzoek naar winkelleegstand, herinrichting van stedelijke gebieden of ruilverkaveling. Maak tijdens je stage gebruik van de schat aan...

23 mei 2024

Terugblik FRESH Open Padeltoernooi

Op donderdag 25 april werd het FRESH Open padeltoernooi gehouden, een sportief evenement waar zowel deelnemers van bedrijven als FRESHers aan deelnamen. Na een korte introductie van de deelnemende bedrijven...

2 mei 2024

Terugblik FRESH career event

Het FRESH Career Event 2024, gehouden in Hotel Arena in Amsterdam, was een leuke dag waarbij interactie en toekomstvisies binnen de vastgoedsector centraal stonden, specifiek gericht op de carrièremogelijkheden voor...

11 april 2024