FRESH Students | Column Nieuwe Beroepen in de Vastgoedwereld

In deze Column wordt maandelijks geschreven over nieuwe opkomende beroepen in de vastgoedwereld. Naast de vele beroepen die al jaren bestaan blijft de vastgoedmarkt zich ontwikkelen en komen er nieuwe beroepen bij. Lees deze maand over het nieuwe beroep, de VR-artist.

Wanneer ben jij overtuigd van de haalbaarheid en het succes van een vastgoedproject? Misschien zijn het de veelbelovende voorspelde winstmarges en een overtuigende pitch van de ontwikkelaar, maar enkel deze elementen zijn niet altijd genoeg. Vaak is het van groot belang dat je je kunt inleven in het project, hoe zal het project gebruikt gaan worden, hoe zal het eruit gaan zien? Zeker dit laatste speelt een steeds grotere rol tijdens het ontwikkelen van vastgoed; een inspirerend beeld van de toekomst van het project, kan juist net dat laatste zetje geven om mensen te overtuigen. Vandaag de dag worden hiervoor echter niet meer enkel afbeeldingen gebruikt, maar ook Virtual Reality. Men kan hierdoor ‘echt’ in het project rondlopen voordat er dan ook maar een steen gelegd is.

Tegenwoordig koopt niemand meer een nieuwe woning zonder er duidelijke beelden van te hebben gezien. Logisch ook, want uit de bouwtekeningen van nieuwbouwprojecten is het voor een leek onmogelijk om tussen de vele lijntjes door de juiste lijnen te zien er een beeld bij te vormen.

Daarnaast willen mensen die hun eigen woning ontwerpen weten hoe het eruit komt te zien, en waar nodig een eigen draai aan geven. Eigenlijk ben je de vertaler van de ontwikkelaar/architect naar de koper. Deze kostendrukkende functie zorgt ervoor dat zowel de verkopende partij als de koper minder tijd kwijt zijn, doordat er niet direct een fysieke afspraak gemaakt hoeft te worden.

Hierbij telt ook op dat een VR tour niet altijd leidt tot aankoop. Door de digitale tour wordt derhalve de verhouding tussen investering en opbrengst positief beïnvloed. Uiteindelijk zal er voor de serieus geïnteresseerde klanten wel een fysieke afspraak nodig zijn.

De VR-artist zorgt ervoor dat een nieuwbouwproject er aantrekkelijk en ruimtelijk uit ziet. De stijl van de impressies hangt volledig af van de type woningen en de doelgroep van de projecten. In samenwerking met de architect, ontwikkelaar en makelaar maak je een 3D-model van de woning of het project dat in de verkoop gaat. Vervolgens wordt dit gesimuleerd en kunnen mensen vrij rondlopen in de virtuele wereld. Je zorgt er dus voor dat mensen thuis, vanuit hun luie stoel, de panden al kunnen bezichtigen!

In deze tijd waarin Virtual Reality in games al steeds vaker gebruikt wordt, zijn commerciële partijen in het vastgoed ook geïnteresseerd in de VR-wereld. Zo zijn er veel partijen waar je aan de slag kan als VR-artist, die vaak weer door makelaars of ontwikkelaars in dienst genomen worden. Hiervoor kun je bij verschillende instellingen cursussen en trainingen volgen om vaardigheden en ervaring op te doen. Aparte opleidingen voor een VR-artist bestaat nog niet, maar zijn vaak verstopt in game- of andere technische opleidingen.

Nieuws

Terugblik FRESH career event

Het FRESH Career Event 2024, gehouden in Hotel Arena in Amsterdam, was een leuke dag waarbij interactie en toekomstvisies binnen de vastgoedsector centraal stonden, specifiek gericht op de carrièremogelijkheden voor...

11 april 2024

Kick-off FRESH Mentorprogramma

De Kickoff van het FRESH Students Mentorprogramma, gehouden op donderdagavond 28 maart bij House of Watt in Amsterdam, was een goede start van nieuwe relaties binnen het mentorprogramma. Bij de...

11 april 2024

Terugblik PROVADA Talent Kitchen

Op dinsdag 26 maart vond de tweede editie plaats van de PROVADA talent kitchen: het culinaire matchmakingevent in de vastgoedwereld waarbij studenten met CEO’s uit de vastgoedwereld een 4-gangen diner...

4 april 2024