International Challenge: FRESH goes NYC

Wanneer woensdag 13 t/m maandag 18 december 2017
Tijd

De FRESH Students International Challenge naar NYC stond in het teken van Hudson Yards en de Quantified Community die daar wordt gecreëerd. Het project is de grootste private investering in de geschiedenis van de Verenigde Staten en wordt gezien als City within a City. Een groep van 20 gemotiveerde studenten, met diverse studieachtergronden vanuit verscheidene universiteiten kreeg de kans om vanuit verschillende perspectieven de ins en outs van Hudson Yards en de ‘Quantified Community’ te ervaren en kennis op te doen van deze ontwikkeling(en) in NYC.

International Challenge

De kick-off van de trip vond plaats bij Delta Development Group in Hoofddorp. Hier nam de groep voor het eerst kennis van het programma en werden de studenten op de hoogte gebracht van de ins en outs van het thema, door sponsor DOCC CONTROL. Er kan natuurlijk geen International Challenge zijn zonder echte ‘challenge’. Daarom is FRESH Students voor deze trip de samenwerking aangegaan met DOKVAST: DOCC CONTROL. In het eerste kwartaal van 2017 introduceert DOCC CONTROL een compleet nieuwe app die onvolkomenheden rondom gebouwen/boten/vliegtuigen en andere objecten registreert en op een gebruikersvriendelijke en intuïtieve manier samenbrengt. De app kan eigenaren, huurders en facility managers helpen, tal van problemen vroegtijdig op te sporen en op te lossen en zorgt voor communicatie tussen de betrokken partijen, lost de problemen op en zorgt voor een final check van het probleem. Het doel is het creëren van een object/gebied waar alles continu wordt gemeten en geanalyseerd. Klinkt als een ‘Quantified Community’, nietwaar? En dit is precies waarom FRESH Students en DOCC CONTROL samenwerking zochten voor de trip naar New York City. De trip die specifiek draait om de eerst Quantified Community ter wereld die gecreëerd wordt op Hudson Yard. Het gehele gebied wordt volledig uitgerust met ontelbaar veel detectoren, die alle belangrijke fysische en milieukenmerken analyseren en doormeten. Een Quantified Community op een complete andere schaal dan we in Nederland gewend zijn en ook grootser dan de huidige ontwikkelingen door bijvoorbeeld DOCC CONTROL, maar in essentie met dezelfde gedachte. Vandaar dat de studenten is gevraagd op een moderne en interactieve manier gedurende de hele trip op zoek te gaan naar ontwikkelingen, verbanden en verschillenen tussen Hudson Yards en ontwikkelingen in Nederland. Na de inspirerende introductie was er tijd voor een (laatste) gezonde lunch, voordat richting Schiphol vertrokken werd voor de vlucht, via London, naar JFK New York.

Het programma

Na een buitengewoon gastvrij en enthousiast onthaal op JFK, waar de beambte toeristen uren laten wachten voor ze The USA binnen mogen, vertrok de groep richting het hotel. Het was al laat, dus het bezoek aan Times Square werd uitgesteld en iedereen kroop, na een nachetelijke snack, onder de wol. Op woensdag begon het programma met een marktupdate van Cushman & Wakefield. De studenten werden op de hoogte gebracht van alle partijen, waarden, prijzen en ontwikkelingen op de vastgoedmarkt van NYC. Daarnaast werd er ingezoomd op de verschillende gebouwen van Hudson Yards. In de middag werd er een bezoek gebracht aan The Metropolitan Transportation Authority (MTA). Zij bezitten de grond waarboven Hudson Yards verrijst. Robert Paley vertelde onder meer over de geschiedenis van het gebied en de stedelijke context van het (voormalig) rangeerterrein. De invloed op de stad en op de bedrijfsvoering van MTA kwamen ook aan bod. Het bedrijf leverde door de ontwikkeling van Hudson Yards wat flexibiliteit in, maar voor een degelijke 1,4 miljard dollar waren ze hier toch wel toe bereid… Na de inzichten van de MTA, werd de Staten Island Ferry gepakt om de skyline van NY te ervaren en een glimp op te vangen van het Vrijheidsbeeld. Terug aan land werd in de schemering via de Brooklyn Bridge teruggelopen naar het hotel. De dag werd afgesloten met een Ierse maaltijd in de pub, waarna een bezoek gebracht werd aan Rockefeller Center en werd genoten van het uitzicht vanuit Rooftopbar 230 Fifth.

Donderdag werd er voor het eerst echt kennisgemaakt met het gebied waar Hudson Yards wordt ontwikkeld. Hier werd rondgelopen en kregen de studenten een gevoel van de schaal en omvang van het project. De ontwikkeling is in volle gang en de eerste gebouwen zijn open, toch zal het nog tot 2024 duren voor het gebied helemaal ontwikkeld is. De toerist werd uitgehangen door te wandelen over de High Line, een enorm park aangelegd op een treinviaduct, dat begint (of eindigt) in Hudson Yards. In de middag stond er een bezoek aan professor Constantine Kontokosta, adjunct-directeur van de New York University Center van Urban Science en procesleider van het Quantified Community project op Hudson Yards op het programma. Aan het eind van de middag werd een presentatie verzorgd door C&W, over de invloed van de recente verkiezingsuitslag, president elect Donald Trump, op de waarde van vastgoed. In de avond werd er een hapje gegeten in Williamsburg.

Vrijdag werden de studenten op Broadway ontvangen door NYC Planning. De gemeente van New York gaf hier haar kijk op Hudson Yards en de ontwikkelingen hiervan op de stad. Ook werd ingegaan op tal van vragen over ontwikkelingen en de toekomstplannen in de stad. Na dit bezoek werd onder meer Ground Zero, de Freedom Tower en de grote hal van Grand Central Terminal bezocht. Aan het eind van de middag werden ervaring uitgewisseld met The Real Estate Development (RED) Club van de Harvard Graduate School of Design, die op dezelfde dag ook een trip naar NYC had gepland. De trip werd op informele wijze afgesloten onder het genot van hapjes en drankjes. Ook werd in het weekend een bezoek gebracht aan een sneeuwwit Central Park, een bomvol Times Square en een schittermagisch-versierde kerstboom bij Rockefeller Center. Door de studenten hebben ervaren dat er in “The City that never sleeps” daadwerkelijk altijd wat te beleven is.

De International Challenge naar NYC werd officieel afgesloten tijdens de terugkommiddag op 12 januari, waar de vijf groepjes de opgedane ervaring en bevindingen deelde met DOCC CONTROL.

Andere interessante evenementen

FRESH Open

Na het succes van vorig jaar, zijn we verheugd om de tweede editie van het FRESH Open Padeltoernooi aan te kondigen!  We nodigen jullie uit om op 25 april samen...

25 april 2024

FRESH International Challenge

Eindelijk mogen we het dan bekendmaken, de bestemming van de FRESH International Challenge 2024! Dit is hét evenement waar je bij wilt zijn! Een te gekke week vol met interessante...

6 - 17 mei 2024

Edge inhousedag

7 juni 2024