Datadag

Wanneer vrijdag 26 februari 2021
Tijd 09:30 - 16:30

Op vrijdag 26 februari vond de eerste editie van de FRESH Datadag plaats. Dit evenement werd georganiseerd in samenwerking met Real Estate Club Groningen. De bedrijven die op deze dag centraal stonden zijn Real Capital Analytics, CBRE, Vastgoeddata en NSI. De dag verliep als volgt:

Real Capital Analytics werd geïntroduceerd door Tom Leahy. Hij vertelde de deelnemers over het bedrijf, waar het verzamelen en visualiseren van transactiegegevens centraal staat. Ook analyseerde hij de impact van corona op de vastgoedmarkt: 2020 startte als een goed jaar, maar de markt koelde af toen corona zijn intrede maakte. Vooral landen die erg afhankelijk zijn van buitenlands kapitaal zijn hard geraakt. Over het algemeen was het voor hotels, kantoren en retail een minder jaar. Echter, de interesse in logistiek en appartementen groeide juist. Aan het einde van 2020 steeg de totale hoeveelheid vastgoeddeals, terwijl het aantal corona gevallen ook toenam: de markt nam de situatie voor wat het was. 

CBRE Advisory werd vertegenwoordigd door Elise, Roy, Jurjen en Ruurd. Aan de hand van een quiz vertelden ze alles over het bedrijf en over de afdelingen die data analyseren van Nederland en Europa. Het blijkt nog een grote uitdaging om data uit alle landen te verzamelen, samen te voegen en te structureren. Ook gaven ze een inkijkje in hun eigen tool: Data360. Hiermee kunnen analisten met een paar klikken op de knop belangrijke data visualiseren, wat de dienstverlening ten goede komt. Zo is te zien waar het kapitaal vandaan komt wat in Europa wordt geïnvesteerd, en wat per sector de trends zijn.

Vastgoeddata was het derde bedrijf die aanwezig was. Albert-Jan Boontje en Steven Ouwerkerk (directeur) vertelden alles over de diensten van Vastgoeddata, en ze legden uit op welke verschillende manieren ze aan hun data komen. Het is gebleken dat er alleen al van de gevel een hoop over het gebouw is af te leiden, maar dat er meer diepgaand onderzoek gedaan moet worden om alles over het object te weten te komen. Na deze uitleg kregen onze studenten alles te horen over de factsheets van Vastgoeddata. Deze werden gebruikt om een geschikt pand te zoeken voor een fictieve onderneming.

NSI werd vertegenwoordigd door Alexander Korber en Sander Botden. In deze laatste sessie vertelden zij alles over de geschiedenis en de huidige activiteiten van het bedrijf. Ook werd een inzicht gegeven in de belangrijkste gegevens die de doorslag geven om wel of niet een belegging aan te gaan. De rol van de analisten hierin is om het  management in te lichten. Dat gaat verder dan alleen te vertellen wat er is gebeurt. Het is namelijk erg interessant om te weten waarom iets gebeurt, wat er nog gaat gebeuren en wat er voor nodig is om dit in goede banen te leiden. Ook moet ervoor gezorgd worden dat de data betrouwbaar is. De dag werd afgesloten met een case study, waar onze Students een investeringsvoorstel moeten opstellen aan de hand van data en modellen, en tot slot gaven Alexander en Sander een inzicht in een van de complexe modellen die ze zelf gebruiken bij het maken van vergelijkbare beslissingen. 

Al met al hebben Real Capital Analytics, CBRE, Vastgoeddata en NSI veel kennis overgedragen over het het effect van corona op de vastgoedmarkt, en over het gebruik van data bij het maken van strategische keuzes en investeringen. Bedankt voor de inspirerende middag!